Utoljára jön el az üstökös

dd
Pozsony |

Pénteken, október 20-án kezdődik és vasárnapig tart a legnagyobb hazai jazzünnep, a Pozsonyi Jazznapok (BJD), ahol három nap alatt 9 koncert várja a zarándokokat. Sokan átjárnak Ausztriából és Magyarországról is, de általában az egész országból látni rendszámokat a parkolóban.

A 2010-es években minden korábbinál látványosabban felvirágzott a brit jazzélet, sorra bújtak ki a föld alól a jobbnál jobb zenekarok. Ezt a burjánzást a Pozsonyi Jazznapok szervezői is időben érzékelték, 2016-ban például azt a GoGoPenguin nevű triót sikerült meghívniuk az Inchebába, a jazznapok korábbi helyszínére, amely világszerte tizenévesek ezreivel szerettette meg ezt a műfajt.

A fiatalok megfertőzésében a The Comet Is Coming is élen jár. Ez a kvartett 2013-ban alakult, két évvel később pedig már a legfontosabb jazz-zenekarok között tartották számon őket a kritikusok. Körbeturnézták a földgolyót és kiadtak három pompás albumot, amelyeken egyszerre van jelen a hagyománytisztelet és az újító szándék – ez utóbbi főleg a merész ritmusváltások és a domináns elemként jelen lévő elektronika által érhető tetten. Felléptek Glastonburyben és a Coachellán, volt Tiny Desk koncertjük – amit kevés jazzalakulatnak adatik meg – majd pedig bejelentették, hogy tíz év után búcsút mondanak egymásnak. A tagok ugyanis olyan tempóban ontják a zenei ötleteket, hogy kinőtték ezt a formációt. Egyik utolsó fellépésüket abszolválják Pozsonyban, úgyhogy aki erről lemarad, magára vessen. Shabaka Hutchings vad és karcos, de egyszersmind magasan képzett szaxofonos, a dobos, Betamax csak úgy ontja a funkys grúvokat, Danalogue pedig a billentyűk mágusa, és néha elcsavarog a pszichedelikus rock felé. Nem mellékesen ő felel a hozzáadott elektronikáért is. Szóval kivételes élményben lesz részük mindazoknak, akik pénteken elzarándokolnak Pozsonyba.

A szombati napot egy új hazai trió, a Triple Jump nyitja, amelyben Hodek Dávid dobol. Utánuk egy amerikai szaxofonos hölgy, Lakecia Benjamin következik, aki saját kvartettjének alapítása előtt olyan sztárokkal működött együtt, mint Harry Be- lafonte, Stevie Wonder, Alicia Keys vagy a Kool & The Gang. Az est head- linere pedig Kamaal Williams zongorista, az álomszerű, repetitív kompozíciók mestere. Ez a stílus már-már közelebb áll az elektronikus zenéhez, mint a jazzhez. Az idei kínálatban egyébként egyetlen oldschool előadó sincs, ami ritkaság a fesztivál 48 éves történetében.

A szervezők szerint ez Európa legrégebbi jazzfesztiválja, és nyilván igazuk van. A tavaly debütált új helyszín, az A4 filmstúdió jól megközelíthető, tágas és remekül hangosítható, de sem barátságosnak, sem komfortosnak nem nevezhető, mert gyakorlatilag egy hangárról beszélünk, ahol tévés forgatások zajlanak. A nézők nem ingázhatnak két színpad között, koncertről koncertre, mint egykor. Ki kell várniuk a 30 perces, vagy még hosszabb átszereléseket. Emiatt csak három fellépő fér bele egy-egy estébe, a fiatal tehetségek versenyét már csütörtökön lezavarják egy belvárosi klubban. A közönségszavazatok alapján dől el, ki léphet fel közülük a követekező évben a jazznapok nyitó produkciójaként. Tavaly a Hipzz nevű négytagú formáció harcolta ki ezt a lehetőséget, akikhez ötödikként egy DJ is csatlakozott. Utánuk egy újabb brit tehetség következik, Reuben James zongorista-énekes, aki soulos, hiphopos szerzeményeivel olyan veterán sztárok érdeklődését is felkeltette, mint Joni Mitchell vagy Herbie Hancock.

Vasárnap a Slovak Nuevo Quinteto izzítja be a hangulatot tangóval – lévén, hogy a különböző formációkban zenélő hazai művészekből alakult csapat tagjai mind Astor Piazzolla-rajongók. Utánuk pedig valami teljesen más következik. A funk, a soul, a hiphop és a salsa elemeiből gyúrta össze sajátos stílusát Theo Croker trombitás, akinek legutóbbi, hetedik szólólemezén olyan vendégek bukkannak fel, mint Jill Scott, Jamila Woods vagy Wyclef Jean, és aki vasárnap lép fel a Pozsonyi Jazz- napokon. A headliner viszont nem ő lesz aznap, hanem az egész fesztivál legbulisabb formációja, a héttagú londoni Kokoroko. Náluk is a trombita a fő hangszer, melyet egy hölgy, bizonyos Sheilou Maurice-Gray fúj. A tagokat az afrobeat iránti szeretet hozta össze, de gospell-fronton is otthonosan mozognak, és minden koncertjük úgy végződik, hogy az úri közönség felpattan a székekről és önfelendten táncol.

A Pozsonyi Jazznapokra szokás szerint lehet venni háromnapos bérletet és egynapos jegyeket is, de érdemes sietni, mert a VIP-jegyek például már elfogytak.

ee
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?