Űrkutyák és csészefejűek: a Netflix legsikeresebb animációi

űrkutyák

Mikor a Netflixet elmarasztalják az egyre alacsonyabb színvonalú produkciói miatt, a figyelem középpontjában általában az egész estés produkciók állnak. Van azonban a streamingszolgáltatónak egy erőssége, amelyre érdemes odafigyelni: az animált sorozatok.

A műfaj sikerét az Emmy-díjas BoJack Horseman alapozta meg, amely 2014-ben indult, és amiért talán mindenki rajongott, aki kedveli a szatirikus-ironikus hangvételt. Az animált állat- és emberkarakterek hollywoodi világában játszódó történet – ahol az állatok pont úgy viselkednek, mint az emberek, csak épp megmaradt egy-két fajukra jellemző vonásuk – egy sztárszínész körül forog. A hat évadot megélt sztori csípős humorral, mélyrehatóan vizsgálja a függőség és a depresszió témáját. A BoJack Horsemant számos animációs sorozat követte, ahol emberekként viselkedő állatok a főszereplők – ilyen volt a Tuca és Bertie, és ilyen az Űrkutyák is.

Az Űrkutyák (Dogs in Space) egy animált sci-fi, amely családi besorolást kapott a streamingszolgáltatón – a szereplőket érezhetően úgy írták, hogy tetszenek a gyerekeknek, de a poénok egyértelműen a felnőtteknek is szólnak. A főszereplők kutyák, akik olyan okosak, mint az emberek (sőt még hüvelykujjuk is van), bár továbbra is az emberek szolgálatában állnak, és speciálisan arra lettek kiképezve, hogy űrutazzanak. A feladatuk, hogy találjanak egy bolygót, ahova átköltözhetne az emberiség. Emberek nem tűnnek fel a sorozatban, csupán az otthonmaradottak emlékeként: főhősünk, Vacak továbbra is kutyamód ragaszkodik a gazdijához, kutyaszeretete jeléül a gazdi bekeretezett arcképét nyalogatja. Van azonban olyan kutya is, akit magára hagytak – a mi esetünkben, egy másik bolygón. Ja, és természetesen a kutyafaj is mérvadó, a komikus karaktereket úgy írták meg, hogy a kutyafaj fő jellemzője adja a szereplő fő jellemvonását. Az űrutazó kutyák természetesen visszautalnak a Star Trekre (bár a sorozat hivatalosan nem a franchise része), a párbeszédek humorosak és éleslátásúak. Szeptember felétől nézhetjük a második évadot.

cup

Nézzünk még egy animációt, melynek második évadával szintén nemrég rukkolt elő a streamingszolgáltató. Nem állatok, hanem tárgyakból lett karakterek a főszereplői a Csészefej és Bögrearc (The Cuphead Show) című, humorral és rengeteg fordulattal telepakolt sorozatnak, amelyben sok évtizeddel ezelőtti amerikai rajzfilmek stílusa köszön vissza. Érdekesség, hogy egy videójáték adaptációjáról van szó, az azonos nevű videójáték kultikussá vált a gamerek világában. A játék és a rajzfilm is az 1930-as évek rajzfilmjeit, és kifejezetten Max Fleischer munkáját idézi, akinek olyan animációs karakterek fűződnek a nevéhez, mint a Popeye, a tengerész és a Superman, és olyan technikai újítások, mint a rotoszkóp. A sorozat epizódjai bohózatszerűen épülnek fel, gyönyörűen képi hátterük van, és jazz-zene adja meg a csészefejűek kalandjainak alaphangulatát, ami még inkább hozzátesz a nosztalgiaérzethez. Csészefej és Bögrearc rakoncátlan természetük miatt sodródnak kalandokba, minden egyes, alig negyedórás epizód egy ilyen kalandot mesél el. A sorozat kifejezetten felnőtt nézők számára készült.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?