Ukrajnáért szól az új Pink Floyd-dal

ddddd

Huszonnyolc év után adott ki új dalt a Pink Floyd, egy ukrán rockzenész videójára reagálva. A bevételt a háború sújtotta Ukrajna megsegítésére ajánlották fel.

 

David Gilmour énekes-gitáros az Instragramon fedezett fel egy videót, amelyen régi ismerőse, Andrij Khlivnyuk látható. Az egyik legnépszerűbb ukrán zenekar, a Boombox frontembere katonaruhában, géppuskával felszerelkezve énekel részletet egy első világháborús ukrán katonadalból. Gilmourt 2015-ben a Boombox tagjai kísérték egy londoni jótékonysági koncerten, amelyet egy házájában ellehetetlenített fehérorosz színházi társulat támogatására rendeztek.

A 76 éves zenész a The Guardiannek elmondta, hogy gyönyűnek találta a dallamot, és azonnal érezte, hogy kezdeni szeretne vele valamit. Nick Mason is támogatta az ötletet, kíséretet és instrumentális részeket írtak a dalhoz, és rákeverték Khlivnyuk énekhangját.

A szám a Hey Hey Rise Up címet kapta, a keverést az indiai bevándorló családból származó híres producer és elektronikus zenész, Nitin Sawhney készítette. Gilmour elmondta, hogy szándékosan azért adták ki Pink Floyd név alatt a dalt, hogy nagyobb publicitást kapjon. A felvételen Sawhney játszik billentyűs hanszereken és Guy Pratt basszusgitározik.

A legendás brit progresszív rockzenekar 2008-ban, billentyűsük halála után hivatalosan is befejezte pályafutását, mivel a tagok úgy érezték, Richard Wright nélkül nem folytathatják. Utolsó sorlemezük az 1994-es Division Bell volt, ennek dalait gondolták tovább a 2014-es The Endless River című albumon, amelyet Writght emlékének szenteltek. (A tájékozottabb rajongók valószínűleg tudják, hogy azon az albumon egy új szerzemény is szerepelt, azaz nem teljesen igaz, hogy ez az első új daluk 28 év után, de nyilván jól hangzik).

Gilmour a The Guardian riporterének elárulta, hogy családilag is érintett, mivel van egy ukrán menye, unokái félig ukránok. A mozgásképtelen, kerekesszékes nagymamát a napokban sikerült Finnországba menekíteni.

A Boombox az orosz invázió kezdetén épp az Egyesült Államokban turnézott, Andrij Khlivnyuk onnan tért vissza Kijevbe, hogy fegyverrel védje hazáját. A legfrissebb hírek szerint nemrég könnyebben megsérült, egy kórházból jelentkezett be.

Ujszó videó
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?