Új nevek a Rock and Roll Hírességek Csarnokában

ff

Cher, Ozzy Osbourne, Mary J Blige, a Kool & The Gang, a Dave Matthews Band, a Foreigner, Peter Frampton és az A Tribe Qualled Quest került be idén a „halhatatlanok közé” a szűkített listáról.

A Rock and Roll Hírességek Csarnokában (Rock and Roll Hall of Fame) az előadók és zenekarok egész eddigi életművét értékelik, alapfeltétel, hogy legalább 25 évnek kell eltelnie az illető első lemezének megjelenésétől. Ezernél is több zenei szakember szavazhat a szűkített listán szereplőkre. Magát a listát egy elvileg nem titkos, mégis nehezen megközelíthető bizottság állítja össze, és általában 6-8 jelölt kerül be róla a halhatlanok közé. Vannak, akiknek szólóban és zenekari tagként is sikerül, ilyen például Paul McCartney, Dave Grohl, vagy az idén kiválasztott Ozzy Osbourne – ő a Black Sabbath énekeseként már bekerült a dicsőségcsarnokba.

Az Atlantic Records alapítója, Ahmet Ertegün fejéből pattant ki az ötlet 40 évvel ezelőtt, hogy kell egy hely, amely emléket állít a legnagyobbaknak. Az első zenészeket 1986-ban iktatták be az ohiói Clevelandben felépült zenei múzeum dicsőségcsarnokába (Chuck Berry, Jery Lee Lewis, Little Richard, Elvis Presley, James Brown és Ray Charles). A 2000-es évektől egyre több pop- és rapelőadót is beválasztottak, mondván, a könnyűzene folyamatosan változó világában rájuk is érvényes, hogy fontos értékeket hoztak létre. 

A beiktatás nem jár pénzjutalommal, de azért lehet profitálni belőle, mivel a listán szereplők egy időre a figyelem középpontjába kerülnek – azok is, akik már nem töltenek meg stadionokat, vagy visszavonultak. Jó néhány előadót többször is jelölnek, mire végre elnyerik ezt a megtisztelő címet (a Rage Against the Machine zenekart például ötször, Kate Busht négyszer), mások már az első próbálkozás után sikerrel járnak. A közönség is szavazhat, de sosem derül ki, figyelembe vette-e a bizottság a voksolás eredményét.

Az idei szűkített listáról a következőknek nem sikerült bekerülnie: Oasis, Mariah Carey, Sinead O’Connor, Sade, Jane’s Addiction, Eric B. & Rakim és Lenny Kravitz.

Az ünnepélyes beiktatási ceremóniát idén október 19-én tartják Clevelandben, ahol szokás szerint egy-egy pályatárs méltatja az új tagokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?