Több magyart is jelöltek a Grammy-díjra

<p>Grammy-díjra jelölték a napokban a Takács Vonósnégyes Brahms-lemezét, közreműködőként pedig Eötvös Péter és Fischer Ádám is jelöltje a zenei felvételek legrangosabb elismerésének - derült ki a jelöltek hivatalos listájáról.</p>

A korábban már díjazott Takács kvartett a legjobb kamarazenei előadásért érdemelte ki a jelölést azért a Hyperion kiadónál megjelent lemezért, amelyen Brahms Op. 51-es vonósnégyese és Op. 34-es zongoraötöse (a brit-ausztrál Stephen Hough zongoraművész közreműködésével) hallható. A Deccánál jelent meg Cecilia Bartoli világhírű mezzoszoprán Maria című albuma, amelyen Fischer Ádám dirigálja az olasz La Scintilla zenekart. A lemezt a legjobb klasszikus zenei vokális előadás díjára jelölték.

A legjobb kortárszenei alkotás díjára jelölt Marc-André Dalbavie Fuvolaversenyét a francia-svájci Emmanuel Pahud adja elő a Francia Rádió Szimfonikus zenekarának kíséretében. A zenekart Eötvös Péter vezényli az EMI felvételén, amelyen további két kortárs fuvoladarab is megszólal még. Az elmúlt Grammy-hét jelentős eseménye a jelöltek bejelentésén kívül a Grammy Museum megnyitása volt szombaton Los Angelesben. Az intézmény egy négyemeletes épületben kapott helyet a város központjában. Kiállításokkal, oktatóprogramokkal és más rendezvényekkel mutatja be a zene történetét, készítésének folyamatát, a művészet és a technológia kapcsolatát.

További része a kiállításnak a díjak történetét feldolgozó archívum és a Grammy Hall of Fame kitüntetettjeinek bemutatása nemcsak hagyományos formában, de számítógépes adatbázisokon keresztül is. Bemutatja a felvételi technika fejlődését a XIX. századtól napjainkig és a legjelentősebb amerikai zenei műfajokat. A Grammy Museum kiállításaira évente legkevesebb 300 ezer látogatót várnak. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?