Testépítő, színész és kormányzó

oo

A Netflixen debütált Arnold Schwarzenegger-minisorozat egy élettörténeti áttekintés a testépítő karriertőla színészi pályán át egészen a kormányzóságig.

Sok könyvet elolvastam Arnold Schwarzeneggerről, még több dokumentumfilmet megnéztem a munkásságáról és imádtam azokat a mozifilmeket, amikben szerepelt. Minden bizonnyal ezt hívjuk rajongásnak. Az Arnold című minisorozat hiánypótló a Schwarzenegger-történetben, és bizony igyekszik azokra a részekre is rávilágítani, amik eddig nem kerültek igazán az emberek szeme elé.

A sportoló

Többszörös Mr. Universe és Mr. Olympia, a legtestépítőbb testépítő. A sorozat jól bemutatja azt a fanatizmust, ami átível Schwarzenegger egész életén. Mindezt a családban uralkodó elnyomásnak, depresszív légkörnek és erőszakos édesapjának köszönheti. Többször elmondta, hogy hasznossá formálta az otthoni sérelmeket. Testépítőként mindent megnyert, amit lehetett, a csúcsok csúcsán volt éveken keresztül. Nyíltan felvállalja a szteroidhasználatot, de azt is hozzáteszi, hogy mindez orvosi felügyelettel történt, évente maximum négy hónapig (eddig ez a leghivatalosabb nyilatkozata erről).

Sok könyv és film foglalkozik a sportolói múltjával, annál kevesebb azokkal a részletekkel, amelyek ezekben az időkben történtek a háttérben. Az Egyesült Államokba történő kiköltözése után szinte teljesen megszakította kapcsolatát a családjával. Az egy új kezdet volt számára. Bátyja és édesapja elvesztése viszont egyfajta törést hozott, újra kialakult jó kapcsolata édesanyjával, ketten maradtak egymásnak.Hiányérzetem volt az első epizód után, hisz az egy óra alatt nem került említésre Lou Ferrignóval vívott küzdelme a csúcsért (bár mondjuk az Acélizom című film pont ezt emeli ki részletesen).

A színész

„Nem kellett gagyi mellékszerepeket elvállalnom, mert már milliomos voltam” – mondta. A színészi pálya iránti vágyat a testépítés közbeni szereplési kényszer indította el benne. A sorozat második egy órájának meghatározó mellékszereplője James Cameron, akivel sok filmen dolgoztak együtt. Akárcsak a testépítésben Lou Ferrigno, úgy a színészkedésben is akadt egy vetélytárs, Sylvester Stallone személyében. A rivalizálás Schwarzeneggernek kedvezett, ugyanis mindig egy lépéssel Stallone előtt járt a sikerlistán. A kezdeti színészi nehézségek ellenére Mr. Olympia „Mr. Filmcsillag” lett. A 80-as és a 90-es évek szupersztárja ekkor nősült meg, házassága egészen 2021-ig tartott.

A filmek mellett ízelítőt kapunk a lánykérésből, az esküvőből és az örökletes betegségéből is. Édesapja szívelégtelenségben hunyt el és Arnoldot is egyik napról a másikra kellett megműteni. Elmondása szerint olyan váratlanul állt a halál küszöbén, hogy még reagálni sem volt ideje. A szívbillentyűműtét és az egyéves színészi szünet megtörte a hollywoodi csillogást. „Bármelyik stúdiónál kaptam volna szerepet, olyan híres színész voltam! Nem volt már feljebb, csak a csúcson ültem” – részletezi a sorozatban.

A Stallone és Schwarzenegger közötti rivalizálás hasonló, mint amiről az első részben beszél a testvérével.

A kormányzó

Politikai pályára a színészet hozta csúcs után váltott, bár már sportolóként is érdeklődött iránta. Kaliforniában a kétezres évek elején kitört az energiaválság és a káosz. Schwarzenegger úgy érezte, ott a helye hősként megoldani az emberek problémáját, akárcsak a filmvásznon. Az akcióhős, az emberek hőse szeretett volna lenni. Kalifornia 38. kormányzójának felesége első körben nem örült az ötletnek, ugyanis a Kennedy család már átélt egy tragédiát, de végül megenyhült. A sportoló, a filmcsillag és a kormányzó életének a legködösebb része a nyilvánosság előtt talán ez az időszak. Fény derül a politikai szakértelem hiányára és arra is, miként ment tönkre a Schwarzenegger család. Ha a bevezetés a siker felé visz, a tárgyalás a csúcsok csúcsa, akkor a befejezés (3. rész) a bukások színtere.

Elmúltak a szép évek…

A sorozat záróepizódjának utolsó néhány perce egy igazi hálaadás. Arnold Schwarzenegger felvállalja, hogy kiknek köszönheti mindazt, amit elért. Egy önéletrajzi regény helyett készült film. Elfért volna egy 2,5 órás moziban is, azonban a Netflix-stílus egyértelműen megköveteli a epizódok halmozását. Nevezhetjük önreklámnak, azonban ennek köszönhetően bezárulhat az úgynevezett Arnold-keret. Három rész, három élet, három az egyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?