Szombati vendég: Magda Vášáryová

<p>Égetni való nőszemély! &ndash; állapítja meg Jiří Menzel filmjében, a Sörgyári capriccióban Gruntorád doktor a szépséges Mariskáról, miután porlasztós ózoninhalátora kiégette a nyálkahártyáját.&nbsp;</p>

 

Ez a jelenet ugyan nem látható Pálfi György Final cut – Hölgyeim és uraim! című montázsfilmjében, de bekerült négy másik epizód, amelyekben a Mariskát alakító Magda Vášáryová páratlan bájával valósággal lenyűgözi az embert. Így lehetett ezzel Bohumil Hrabal, a novella írója is, aki a forgatás heteiben szinte megittasult a pozsonyi színésznő igéző szépségétől, és megbabonázva nézte minden rezzenését. Látta a filmet, Pálfi György alkotását. Milyen érzésekkel nézte?Nagyon megtisztelő számomra, hogy benne lehetek. Talán tetszettem neki a Sörgyári capriccióban, ezért gondolt rám. Ha nem tart attól, hogy sokkolni fogja őt a látvány, hiszen a forgatás óta eltelt harminc év, akkor szívesen találkozom vele. Szeretem a tehetséges embereket. Okos, érdekes ötletnek tartom, hogy egy rendező, akinek nincs pénze új filmre, a meglévőkből hoz létre egy rendkívül izgalmas alkotást. Megismétel valamit, ami egyszer már sikeres volt, még sincs olyan érzésünk, hogy ezt már láttuk. Mert felépít belőle egy új történetet. A magáét. Felhasználja azt, amit értékesnek tart. Gondolkozik. Nem hagyja elveszni, feledésbe merülni a régit, kiveszi belőle azt, ami szenzációs. A gyakorlatiassága is példamutató. A régi bútort sem kell kidobni, ha átfestjük. Az újonnan vett egyébként is jó, ha két évig egyben marad. És látom a szakmai alázatot is nála, amit ma egyre kevesebb rendezőnél érzek. Sokan azt hiszik, a technikával minden elérhető, ezért nem is igazán sajátítják el a szakmát, hiányos a tudásuk, de már az első filmjükkel el akarnak jutni Cannes-ba. És most itt egy ember, aki ezeket a filmeket, amelyekből kivágta ezeket a jeleneteket, nyilván többször látta, s tanult belőlük. Ezért meghajolok előtte. Ma már nagyon kevesen tanulmányozzák a régi értékeket, inkább a nagyképűség dívik, hogy „én majd megmutatom, az én filmem más lesz, és meg sem állok Hollywoodig”. Sajnálom ezeket a rendezőket. Szakmai tudás nélkül nem jutnak messzire. Pálfi Györgynél a türelmet is látom, értékelem, és üzenem neki: híres lesz a Final cuttal, én is reklámozom lépten-nyomon. Meséltem róla néhány filmes ismerősömnek. Kicsit mintha sértve éreznék magukat, mert megelőzte őket egy remek ötlettel. Sajnálják, hogy nem az ő fejükből pattant ki… ráadásul én is feltűnök a filmben.A teljes interjút a szombati Új Szó Szombati vendég című rovatában olvashatják! 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?