Szókimondó svéd vígjáték vitte el a pálmát

dddddd
Cannes |

A mindössze 90 perces, gördülékeny, pörgős díjátadó gála is azt bizonyítja, hogy Cannes-ban a filmekre helyezik a hangsúlyt, nem a látványos körítésre. Európa egyik legfontosabb filmfesztiválon több meglepetés született, de valamennyi kellemes.

Ruben Östlund svéd rendező szereti alaposan kifejteni véleményét társadalmunkról. Előző filmje, A négyzet (2017) két és fél órában figurázta ki a galériák körül nyüzsgő sznobok világát, olyan szellemesen, hogy Arany Pálmát kapott érte Cannes-ban. Most is övé lett a fesztivál fődíja egy hasonló hosszúságú és hasonlóan kritikus hangú szatíráért, amelyben valamennyi társadalmi réteg megkapja a magáét.

A Triangle of Sadness (A szomorúság háromszöge) egy luxusjachnon játszódik, ahol együtt utazik az influenszer, a modellfiú, az alkoholista orosz oligarcha és a dúsgazdag brit nyugdíjas házaspár, akik taposóaknák és kézigránátok eladásából szerezték vagyonukat. A hajó felborul egy viharban, a túlélők egy szigeten kötnek ki, ahol a köztük lévő korábbi viszonyrendszerek felborulnak, és kiélesedik a konfliktus a szegények és gazdagok, a nők és férfiak, a feketék és fehérek között.

A zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat megosztva ítélte oda egy belga és egy francia filmnek. A Close című belga alkotás két kamaszfiú életre-halálra szóló barátságának története, és a hivatalos program legfiatalabb rendezője, a 31 éves Lukas Dhont rendezte. A másik díjazott, a francia Claire Denis angolul forgatott Stars at Noon (Csillagok délben) című Nicaraguában játszódó romantikus thrillere.

A legjobb rendezés díját a dél-koreai Pak Csan Voknak ítélte a zsűri Decision to leave (Döntés a távozásról) című filmjéért. Az 58 éves rendező 2004-ban robbant be a filmes világba az Oldboy című bosszúdrámával, amelyért megkapta a cannes-i fesztivál Nagydíját. Ezúttal egy humoros momentumokban is bővelkedő krimivel érkezett, egy nyomozó és az áldozat özvegye közti vonzalomról, illetve manipulatív csábításról.

A legjobb forgatókönyv díját Tarik Saleh vehette át a Boy from Heaven (Fiú a mennyből) történetéért. Az egyiptomi apától és svéd anyától Stockholmban született filmes egy politikai-vallási krimit forgatott, amely leleplezi Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök rendszerének a vallással kapcsolatos visszaéléseit, és az iszlám többségi, szunnita világán belüli doktrínákba vezeti be a nézőt. A legfontosabb szunnita intézmény, a kairói Al-Azhar mecset imámjának kiválasztási folyamatán keresztül - amelybe a titkosszolgálatok az egyik diák beszervezésével beavatkoznak - belülről mutatja meg a film ezt a konfliktusokkal teli világot. A rendező nem forgathatott Egyiptomban, a film Törökországban készült.

A legjobb férfi alakítás díját a koreai Kang-ho Song kapta, akit az Élősködőkben ismert meg a világ. Ezúttal Koreeda Hirokazu japán rendező Broker című filmjében alakít egy gyermekekkel kereskedő bűnözőt. Zar Amir Ebrahimi, Párizsban élő iráni színésznő érdemelte ki a legjobb női alakítás díját, ami azért meglepetés, mert magát a filmet, amelyben játszott (Ali Abbasi iráni-dán rendező Holy Spider című krimijét) nem igazán kedvelték a kritikusok a fesztivál ideje alatt.

A Vincent Lindon által vezetett zsűri díját megosztva kapta egy belga rendezőpáros, Charlotte Vandermeersch és Felix van Groeningen a Nyolc hegy című filmért, valamint a lengyel Jerzy Skolimowski IÁ című kíséreti filmje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?