Szobrot emeltek a Švejk írójának - képekkel

Lipnice nad Sázavou |

<p>Köztéri szobrot kapott szombaton a kelet-csehországi Lipnice nad Sázavou városkában Jaroslav Hašek cseh író (1883-1923), a Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban című híres, rendkívül népszerű regény szerzője. Az életnagyságúnál nagyobb szobrot, amely a szerzőt egy hatalmas kőalapzaton, mintegy a földön ülve, keresztbe tett lábakkal, ingben, nadrágban, bal kezével a nadrágtartóját feszegetve fiatal bohémként ábrázolja a lipnicei U České koruny (A Cseh Koronánál) vendéglő mellett helyezték el.</p>

Köztéri szobrot kapott szombaton a kelet-csehországi Lipnice nad Sázavou városkában Jaroslav Hašek cseh író (1883-1923), a Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban című híres, rendkívül népszerű regény szerzője. Az életnagyságúnál nagyobb szobrot, amely a szerzőt egy hatalmas kőalapzaton, mintegy a földön ülve, keresztbe tett lábakkal, ingben, nadrágban, bal kezével a nadrágtartóját feszegetve fiatal bohémként ábrázolja a lipnicei U České koruny (A Cseh Koronánál) vendéglő mellett helyezték el. Hašek ebben a panzióban-kocsmában írta meg a Švejk második részét.
Az első világháború idején játszódó regény első részét Hašek Prága Žižkov nevű negyedében írta, ahol 2005-óta az első csehországi Hašek-szobor áll. Karel Nepraš cseh szobrásznak és leányának, Karolinának a közös műve jelképes lovas szobor, s felállítását éles viták előzték meg.
A Lipnicében szombaton leleplezett alkotás így a második Hašek-szobor Csehországban, de a prágainál két évtizeddel korábban keletkezett. Eredetileg ennek az alkotásnak kellett volna Prágában állnia. Josef Malejovský szobrászművész ezt a Hašek-szobrot az író születésének 100. évfordulójára készítette. Alapkövét rendben le is rakták, de magát a szobrot a korabeli bírálóbizottság „bohémnek, szabadosnak, túl szimbolikusnak“, más szóval ideológiailag nem megfelelőnek találta, s ezért felállítását nem engedélyezte. „A szerző akaratán kívül disszidenssé vált szobor ezután a prágai városi galéria raktárába került, majd a rendszerváltás után egy repülőtéri raktárban porosodott. Ekkor már társai is voltak: Lenin, Július Fučík és Antonín Zápotocký volt csehszlovák elnök szobra. Hosszú évekbe került, míg sikerült elérni, hogy a Hašek-szobor a helyére, köztérre kerüljön“ - fejtette ki Richard Hašek, az író unokája, aki aktívan ápolja nagyapja emlékét. A család megvette az U České koruny panziót, és azt, valamint környékét Hašek-emlékhellyé kívánja alakítani. Ennek része a szobor is, amelyet a városka vezetése vett meg Prágától, és állíttatott fel a vendéglő szomszédságában. (Kokes János)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?