Szerelmem, Sárdy

<p>Egy fiatal színész nagymamája halála után megtalálja annak titkos naplóját, amelyben a kor bálványa, Sárdy János iránti tiszta, sírig tartó plátói szerelméről vall.&nbsp;</p>

 

Először még mint tizenéves fruska, majd mint férjes asszony. A lányból nővé, majd asszonnyá, anyává váló Mária látószögén keresztül kíséri végig Sárdy pályafutását a Szerelmem, Sárdy című zenés előadás, a dunaföldvári kántortanítóságtól az Operaház és a Fővárosi Operettszínház, majd a zenés filmek ünnepelt sztárjáig. Meskó Zsolt darabját (rendező: Harangi Mária) Derzsi György előadásában – nem sokkal a szarvasi Cervinus Teatrumban megtartott ősbemutató után – karácsony előtt láthatta a gútai közönség. A darabban közismert melódiák csendültek fel a János vitéz daljátékból, a Bob hercegből, a Cigánybáróból, a Mária főhadnagyból és más operettekből, operákból; Derzsi György kiváló, hiteles előadását minden dalbetét után ütemes tapssal jutalmazta a közönség. Sárdy János a 20. század talán legnagyobb magyar bonvivánja volt, korának ünnepelt sztárja, halála után pedig, a hetvenes-nyolcvanas években a televízióban nem volt olyan kívánságműsor, amelyben ne lett volna hallható egy-egy dala. Mára viszont neve kezd feledésbe merülni. Ezért önként adódott a kérdés, amit a bemutatót követően Derzsi Györgyhöz címeztünk: miért Sárdy? „A Színművészeti Egyetemen, ahol operett-musical szakot végeztem, sokat foglalkoztunk Sárdyval. Amikor arra kért a tanár, soroljunk fel híres magyar bonvivánokat, gyakorlatilag mindenkinek az ő neve ugrott be – mondta a művész. – Később, amikor én is játszottam a János vitézt, többször megnéztem az ő alakításában a darabot. Koncertjeimen pedig sokszor elénekeltem egy-egy dalát, és a közönség visszajelzései alapján azt vettem észre, hogy nagyon szívesen fogadták. Sokan biztattak, hogy énekeljek többet tőle, így született az önálló előadás ötlete, Meskó Zsolt barátom pedig megírta számomra ezt az egyfelvonásos zenés naplót.” Derzsi György maga is tenorista, így az eredeti hangfekvésben halljuk tőle Sárdy örökzöldjeit. Az előadás óriási sikert aratott a jobbára középkorú és idősebb korosztály tagjaiból álló gútai közönség körében, ám bátran ajánlanák azt a fiatalabb nemzedékhez tartozóknak is. Sárdy zenei világa már távol áll tőlük, egy népszerű sztár iránti eltitkolt szerelem története azonban nem korfüggő. És ha már másért nem térnének is be a színházba, Derzsi György csodálatos hangjáért érdemes megtekinteni a darabot!
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?