Számos műfaj szólal meg a klarinét napján a Szlovák Rádióban

kép

A május 15-i Bratislava Clarinet Day (Pozsonyi Klarinétnap) koncertestet kísérleti jelleggel szervezte meg egy klarinétművész ésegy volt jazzszaxofonos.

Az esemény ötletgazdája Branislav Dugovič klarinétművész és zeneszerző. Dugovič bevallotta, hogy már régóta motoszkál a fejében egy kisebb klarinétfesztivál ötlete. „Valószínűleg azóta, mióta rájöttem, hogy a klarinét minden lehetséges műfajban felcsendülhet, a jazztől a klezmeren át az úgynevezett klasszikus zenéig, és hogy egy ilyen kis fesztivál ezért zeneileg is változatos lehet” – mondta Dugovič.

A klarinétművész hozzátette, hogy az elmúlt években az egyik jó barátja, a jazzszaxofonos Nyikolaj Nyikitin is visszatért a klarinéthoz és a basszusklarinéthoz. „Elkezdett gyakorolni és játszani ezeken a hangszereken, és a klarinétról folytatott beszélgetéseink során arra jutottunk, hogy megpróbáljuk megvalósítani a Bratislava Clarinet Dayt.” A terv meg is valósult, az esemény első kiadása május 15-én, szerdán 18 órakor kezdődik a Szlovák Rádió kis koncerttermében.

A koncertestet a Branislav Dugovič (klarinét), Kristína Smetanová (zongora) és Kara Taylor (cselló) alkotta formáció nyitja, akik Wilhelm Berger német zeneszerző g-moll trióját játsszák. A programban szerepel még az Albín Blaho, Šimon Štímel, Martina Lišková klarinétművészekből, valamint Jozef Eliáš basszusklarinétosból álló Aurum Clarinet Quartett előadása, akik Ilja Zeljenko Quartettino Semplice és Konsztantyin Ilievszkij bolgár zeneszerző Nyári zene című művét játsszák majd.

A koncertszínpad végül Ronald Šebesta klarinétművészé lesz, aki egy műfajilag változatos összeállítást mutat be, köztük Igor Stravinsky, Giacinto Scelsi, Salvatore Sciarrini és Steve Reich szerzeményeivel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?