RÖVIDEN

Forman filmet készít Goyáról
Milos Forman cseh rendező Goya szellemei címmel történelmi filmet készít Francisco de Goya spanyol festőről, és a forgatás szeptember 5-én, Madridban kezdődik.

Forman filmet készít Goyáról

Milos Forman cseh rendező Goya szellemei címmel történelmi filmet készít Francisco de Goya spanyol festőről, és a forgatás szeptember 5-én, Madridban kezdődik. A film, amelyben a főszerepet a dán Stellan Skarsgard, Goya múzsáját pedig Natalie Portman alakítja, Goya szemével ábrázolja Spanyolország 1792 és 1809 közötti, vagyis az inkvizíció végétől a napóleoni invázióig terjedő történetét. Javier Bardem spanyol színész játssza Lorenzo testvért, az inkvizíció korának igen befolyásos alakját, aki viszonyt kezd Goya szép és fiatal múzsájával, Ineszel. A film forgatókönyvét Forman és Jean-Claude Carriere írta, akárcsak a Valmont című alkotásét. A forgatás egyébként végig Madridban és környékén zajlik. (MTI)

A Sziget

A történet a 21. század közepén játszódik, Lincoln 6-Echo (Ewan McGregor) és Jordan 2-Delta (Scarlett Johansson) több száz társukhoz hasonlóan szigorú ellenőrzés alatt élnek, abban reménykedve, hogy kiválasztják őket a Szigetre, amely az egyetlen lakható hely maradt a Földön egy ökológiai katasztrófa után. Lincolnban egyre növekszik a kíváncsiság a külső világ iránt, amit sohasem látott, és szörnyű felfedezésre jut: minden hazugság, amit eddig saját magáról és a világról tudott. Lincoln és Jordan megszöknek. Az ismeretlen külvilágban szerelem ébred közöttük, de hajtóvadászat indul ellenük, és csak egy céljuk lehet: megúszni élve. Rendezte: Michael Bay (Amerikai)

Díjeső magyar filmkészítőknek

A legjobb operatőrnek járó Arany Hattyú-díjjal tüntették ki Pados Gyulát a Sorstalanság című film fényképezéséért a Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztiválon. A rangos fesztivál három magyar filmet is műsorra tűzött. Koltai Lajos rendező Sorstalanságát a versenyprogramban, Mundruczó Kornél Johanna és Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét az információs programban mutatták be. A hétvégén véget ért tizenegyedik Szarajevói Filmfesztivál versenyében első ízben vett részt Magyarország, és Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása el is nyerte a legjobb rövidfilm díját. A szarajevói rövidfilmversenyen a régióban készült tíz kisfilm szállt ringbe. A zsűri elnöke Alexander Payne Oscar-díjas amerikai filmrendező volt. Kenyeres Bálint személyesen vette át a díjat. Kocsis Tibor Új Eldorádó című munkája viszont Olaszországból tért haza újabb díjjal a hétvégén. A Verona szomszédságában, Cerro Veronesében megrendezett tizenegyedik Premio Lessinia Filmfesztiválon Ezüst Tölgyfa-díjjal jutalmazták a dokumentumfilmet. (MTI)

Vera Drake

50-es évek, London. Itt él Vera Drake és családja. Az önfeláldozó Vera olyat tesz, amit titokban tart még a családja előtt is. Amit tesz, azt soha nem pénzért, hanem tisztán könyörületből teszi – egész egyszerűen olyan ember, aki mindig és mindenütt motivációt érez, hogy ott segítsen, ahol csak tud. Vera Drake szabadidejében részvéttel teli „angyalcsináló”, azaz fiatal nőknek segít nem kívánt terhességük megszakításában. Amikor az egyik ilyen fiatal lányt a magzatelhajtás után kórházba kell vinni, a rendőrségi nyomozás során a szálak Verához vezetnek, és Vera világa összeomlik. (Angol-új-zélandi)

A legkedveltebb filmbeli jármű

James Bond Lotus Esprit típusú gépkocsija a mozinézők kedves filmbeli járműve – ez derült ki egy angol filmkölcsönző cég felméréséből. A fehér, négyhengeres, tengeralattjáróként is bevethető kocsi – amely radarral és torpedókilövővel is rendelkezett – volt az a csoda, amelyet Roger Moore A kémnő, aki szeretett engem című, első James Bond-filmjében vezetett. A kocsi jelenleg a cumbriai Star Motor Múzeumban látható. Filmbeli mása számtalan hirdetésben szerepel, nem csoda, hogy a felmérésben megkérdezett 5000 ember többsége ezt választotta. A cég marketing-igazgatója az El País című spanyol napilapnak elmondta: a felméréssel azt is kifejezésre akarták juttatni, hogy a filmekben szereplő kocsik is megérdemlik az elismerést, és méltatlan dolog, hogy a glória csak a színészeké. A felmérésben második lett Michael J. Fox Deloreanja, amelyet a Vissza a jövőbe című filmben használt, a harmadik pedig a Starsky és Hutch krimisorozat hőseinek Ford Torinója. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?