Robert Capa fotóiból nyílt kiállítás Bécsben

Bécs |

<p>Robert Capa magyar származású világhírű fotóriporter fotóiból nyílt kiállítás Bécsben. A szombat este megnyílt tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből mutat be válogatást a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum.</p>

A kiállítás október 6-án tárlatvezetés keretében is megtekinthető.

A kiállításhoz kapcsolódóan az osztrák közszolgálati televízióval és rádióval (ORF) együttműködésben, a Múzeumok Hosszú Éjszakája keretében szombaton a múzeum teljes - mintegy nyolcszáz darabból álló - Capa-gyűjteményét köztéri vetítés keretében is bemutatták.

Ugyancsak a kiállításhoz kapcsolódik novemberben egy nemzetközi szimpózium. Ezen történészek és művészettörténészek nyújtanak betekintést Capa életművébe, és véleményt cserélnek arról a többször hallható vélekedésről is, amely szerint Capa leghíresebb fotói közül néhány - például A milicista halála című - megrendezett jelenetet ábrázol.

Robert Capa, a fényképészet történetének egyik legnagyobb haditudósítója volt. 1913-ban született Friedmann Endre néven Budapesten. Legismertebb képei közé tartoznak a spanyol polgárháborúról készült és a szövetséges csapatok 1944. június 6-i normandiai partraszállásakor készített fotói. Capa politikatudományt tanult Berlinben és ott kezdett el a fényképészettel foglalkozni. 1933-ban Párizsba emigrált, ott vette fel a Robert Capa nevet.   1939-ben az Egyesült Államokba költözött, a Life és a Collier,s képes magazinok haditudósítója volt. 1947-ben Henri Cartier-Bresonnal, George Rodgerrel és David Seymourral közösen megalapította a híres Magnum fotóügynökséget. A hadszíntérről tudósított 1954-ben Indokínából is, amikor egy akna kioltotta az életét.

A Robert Capa képeiből készült tárlat december közepéig látható a bécsi Collegium Hungaricum épületében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?