Régi fotókon a megörökölt múlt

<p>A régi viseletek, amelyeket egykor déd-, ük-, és szépanyáink hordtak, lassan kivesznek az emlékezetünkből. A szekrények mélyén is egyre kevesebb lapul meg, ami megmaradt, azt is rágja az idő és moly.</p>

Aki elfelejtette kidobni ezeket lomtalanításkor, talán nem is tudja, milyen érték van a birtokában, ezért nem is törődik ezekkel a kopott „limlomokkal“. Ahonnan ma még valamennyire vissza lehet követni a régi divatot, azok a régi fotók, amelyeket talán minden családban őrizgetnek, hisz egyfajta folytonosságot, átmenetet jelentenek a múltból a jelenbe. Az ősök neveihez ezáltal arcok társíthatóak, a múlt személyesebbé válik, a fotókon megörökített történetek, pillanatok megelevenednek.
A Szepsiben működő Bódvavölgyi és Érchegységi Kulturális Központ munkatársai a régióban fellelhető régi fotókat kezdték gyűjteni, a kiindulópont épp a hagyományos viseletek feltérképezése volt. A gyűjteményt Megörökölt múlt címmel a szepsi érdeklődők már láthatták a múlt év végén. A tornai tárlat a Pro Tornensis Polgári Társulással együttműködésben június 7-én nyílt a Fő utca 60. szám alatti Kézművesek Házában.
„Ez a gyűjtemény talán csak arra jó, hogy megőrizzünk valamit a régi időkből, de reméljük, hogy ennél sokkal többet is jelent. Megpróbáljuk kimazsolázni a régi értékeket, amelyekre ma is és a jövőben is lehet majd építeni. Talán lemásoljuk, újonnan készítjük, újra építjük, vagy továbbgondoljuk őket. Elgondolkodunk azon, milyen életük is lehetett a fotókon megjelenő embereknek, arcvonásaikból következtetünk jellemeikre. Megtanítjuk gyermekeinknek, hogy az arcok vonala, mély barázdái mi mindent hordozhatnak magukban, s hogy nagyanyáink modern szépítőszerek nélkül a mély árkokkal az arcukon is mennyire gyönyörűek voltak, mert ma is egyértelműen olvasható róluk, milyen volt a régi szeretet, a régi szigor, a régi remény, a régi keserűség, a régi szegénység és a gazdagság, amely elsősorban lélekbeli gazdagság volt. S meg tudjuk mutatni nekik a régi nagy és boldog családokat is, a régi bizalmat, az egymásra hagyatkozni tudást, egymás segítését. Olyan dolgokat, amelyek ma már nincsenek, s a mai kilátások szerint talán soha nem térnek vissza, de ha megismerjük ezeket, építhetünk olyan közösségeket, amelyek hordozhatnak valamit ezekből a régi értékekből“ - hangzott el a kiállítás megnyitóján.
Az ötlet és a gyűjtés Bartók Katalin nevéhez fűződik. Nagyjából egy éve kezdett neki a munkának, amelyet nem lehet befejezettnek tekinteni. A régi, értékes fényképeket folyamatosan gyűjtik, és elég azokat egyetlen napra kölcsönadni, hiszen digitalizált formában tárolják őket.
„A kiállításra került gyűjtemény több mint 200 régi fénykép közül lett kiválogatva, 33 község egykori pillanatait tárja elénk“ - árulta el Bartók Katalin, a központ kulturális munkatársa. „a legrégebbi fényképek a 19. század végéről származnak. Ezek ma már felbecsülhetetlen értéket képviselnek számunkra, hisz olyan időszakba tudunk hitelt érdemlően visszanyúlni, amelyre ma már csak elbeszélésekből emlékezünk“ - tette hozzá.
A kulturális központ munkatársai fontosnak tartják, hogy épp ezeket az időket, a rég feledésbe merült szokásokat, viseleteket, régi élettereket, a hagyományokat tudják rekonstruálni és megmutatni. Részben azoknak, akik itt élnek, hogy megismerjék saját magukat, azt, hogy mire tudnak építeni, milyen értékeket tudnak továbbvinni, azokból újat teremteni, részben pedig megmutatni a Tornára látogatóknak. „A legtöbb helyről esküvői és lakodalmas fényképeket sikerült gyűjteni“- árulta el Kupec Mihály, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ igazgatója. „Erre építve terveztük el, hogy egy, a vidékre jellemző hagyományos lakodalmat próbálunk rekonstruálni, amelyre Udvarnokiban kerül majd sor szeptember 17-én, az idén 60. születésnapját ünneplő Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes közreműködésével. Az összegyűjtött lakodalmas és esküvői fotókból pedig egy tematikus kiállítást is tervezünk Udvarnokiban.“
A Tornán látható gyűjteményt az érdeklődők két hétig tekinthetik meg.

Fecsó Yvett

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?