Phil Spector – egy derékba tört karrier

ss

Nyolcvanegy éves korában meghalt Phil Spector amerikai zenei producer, akit a szakma egyik meghatározó alakjaként tartanak számon. Saját fejlesztésű hangrögzítési technikájával máig népszerű műfajokat és zenekarokat inspirált, számos elismerést kapott, élete utolsó két évtizedét azonban börtönben töltötte egy hollywoodi színésznő meggyilkolásáért.

Sajtóértesülések szerint halálát a koronavírus okozta, bár hivatalosan ezt nem erősítették meg. 

Phil Spector karrierje csúcsán, a hatvanas évek első felében több mint huszonöt top 40-es sláger producere, szerzője vagy társszerzője volt. A korábban megszokott munkamódszerekhez képest abban is egyedinek számított, hogy a stúdiófelvétel minden egyes fázisát kézben tartotta. Nagy szerepe volt az art rock fejlődésében, és olyan, manapság népszerű műfajokra is hatással volt, mint a dreampop,a shoegaze és a noise. Ez utóbbit főleg az általa kifejlesztett hangrögzítési formulának, az úgynevezett „wall of soundnak” köszönhette, amely szokatlanul sok és sokféle hangszerrel operálva a megszokottnál jóval grandiózusabb, szinte nagyzenekari hangzáshoz vezetett. Ezt a később többek közt a Beach Boys és Bruce Springsteen is alkalmazta lemezein. 
Neki köszönhették karrierjüket a 1960-as évek népszerűvé vált fekete lányegyüttesek, a The Ronettes trió és a The Crystals, akiknek dalaiba Spector gospelelemeket csempészett. Később olyan előadókkal dolgozott, mint Ike és Tina Turner, Cher, Leonard Cohen, John Lennon, Carole King vagy a Ramones. Ő volt a Beatles 1970-es Let It Be albumának, valamint George Harrison és barátai Grammy-díjas The Concert for Bangladesh című, 1971-es koncertlemezének producere is. Nem előadóként ő került elsőként a rock and roll halhatatlanjai közé (Rock and Roll Hall of Fame) 1989-ben, nyolc évvel később pedig a Dalszerzők Dicsőségcsarnokába is beiktatták. 

Életét alkohol- és drogfüggősége pecsételte meg, a kilencvenes években vissza is vonult a zenei életből, remeteként élt hatalmas, kastély-szerű kaliforniai házában. Ott találták holtan 2003 februárjában Lana Clarkson színésznőt, akinek a fejét érte halálos lövés. A vizsgálat szerint a szájában elsült pisztoly ölte meg, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a tévésorozatokból ismert nő öngyilkos lett vagy a producer húzta meg a ravaszt. A vád fokozatosan több tanút talált, akik azt vallották, hogy Spector ittas állapotban korábban is fenyegetően lépett fel partnereivel szemben, és többször pisztolyt szegezett rájuk. 
A legendás producer ellen 2007-ben indult per az ügyben, de akkor az esküdtek nem jutottak egyöntetű álláspontra. Végül a gyilkossági ügy 2009-es tárgyalásakor az esküdtszék úgy foglalt állást, hogy a színésznőt Spector ölte meg erős felindulásból. Ekkor 19 év börtönre ítélték, 2028-ban szabadulhatott volna. 

A nemzetközi érdeklődést kiváltó ügyről 2013-ban tévéfilm is készült Phil Spector címmel, amelyben Al Pacino alakította őt. A történet középpontjában a vádlott és védőügyvédje, Linda Kenney Baden kapcsolata áll, akit Helen Mirren játszott. A fogadtatás felemás volt, a kritikusok támadták David Mamet író-rendezőt, amiért túl sok fikciós elemet épített be a filmbe, miközben a vádiratban szereplő bizonyítékok egy részét kihagyta belőle, azaz túlságosan kedvező színben tüntette fel Spectort. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?