Paul Walker utolsó száguldása

<p>Logika. Fizika. Gravitáció. Realizmus. Ezeket a szavakat hírből sem ismeri a Halálos iramban széria legújabb, immár hetedik része. Éppen ezért lesz az év egyik legkúlabb és egyben legagyatlanabb akciófilmje a Halálos iramban 7.</p>

Azt, hogy mennyit változott a világ a Halálos iramban franchise 2001-es, első része óta, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy míg az első részekben az illegális autóversenyek voltak a középpontban, az utóbbi 2–3 epizódban már a minél látványosabb akcióorgiákra helyezték a hangsúlyt az alkotók. Minden egyes új részben megpróbálták felülmúlni az előző epizódokban látott akciókat, üldözéseket, robbanásokat. Jelentjük: a hetedik résznek sikerült túlszárnyalnia az eddigi adrenalinlöketeket. A legjobb az egészben pedig az, hogy ezt nem csak látványosan teszi, hanem ironikusan is. A készítők nem veszik teljesen komolyan magukat. A szereplők néha a negyedik falat ledöntve szólnak ki a nézőkhöz: Brian (Paul Walker) a film egyik legjobb akciószcénája előtt belenéz a kamerába és megjegyzi: „Már azt hitted, hogy ennél jobb nem is lehet, mi?” Majd kocsijával kihajt egy repülőgépből, több ezer méter magasan. Ezzel is utalva arra, hogy a hetedik rész még az eddigieknél is őrültebb. Vagy amikor Brian kisfia egy játékautóval repülőset játszik, az apa megjegyzi: „Pajti, az autó nem repül.” Pár snittel később pedig azt látjuk, hogy Brian és Dom (Vin Diesel) két felhőkarcoló között szárnyal egy méregdrága kocsival.

Története is van a Halálos iramban 7-nek, de ennél a szériánál lényegében teljesen mindegy, hogy milyen apropóra fűzik fel az akciókat. Deckard Shaw (Jason Statham) bosszút esküszik, amiért a hatodik részben az intenzív osztályra jutatták az öccsét, és egyenként megpróbálja kiiktatni Domot és barátait… akarom mondani családját. Eközben Doméknak még egy hackert is ki kell szabadítaniuk a gazfickók markából. Cserébe a Kurt Russel alakította titkosügynök segít nekik megtalálni Deckard Shaw-t.

A film rengeteg karaktert mozgat, ám a 137 perces játékidőnek köszönhetően mindenki megkapja a maga 15 percét. Dwayne „The Rock” Johnson, Michelle Rodriguez, Ludacris és Tyrese Gibson mind-mind remekül hozza a korábbi epizódokban megismert karaktereket. Jason Statham pedig a franchise eddigi legjobb főgonosza.

Persze a prímet most is Vin Diesel és Paul Walker kettőse viszi. Ez a két színész volt a Halálos iramban sorozat szíve és lelke, nekik köszönhető, hogy a filmek ma már szerves részét képzik a popkultúrának.

A szériának mindig megvolt a maga közönsége – a nézői részről részre komoly bevételt generáltak az Universal stúdiónak. Ehhez a kemény maghoz most csatlakoztak még pár millióan Paul Walker halálának apropójából.

A 40 éves színész 2013 novemberében hunyt el, egy közúti balesetben. A forgatás leállt, Vin Dieselék azon is elgondolkodtak, hogy befejezzék-e a filmet. Végül négy hónapos csúszás után ismét elkezdődtek a felvételel. A forgatókönyvet átírták, Walkert pedig a testvérei és számítógépes trükkök segítségével helyettesítették. Ezek után a legnagyobb kérdés az volt, hogy méltóképpen tudnak-e búcsúzni a színésztől?

Fentebb leírtam, a hetedik rész még monumentálisabb, mint az eddigiek. Ráadásul a film első felében szinte az összes eddigi részt megidézik ilyen-olyan apró utalással. A mozi utolsó 10 perce pedig kizárólag Paul Walkerről szól.

Család, barátok, szabadság, őrült száguldás, adrenalin, minden ott van a hetedik részben, amit Walker imádott a való életben és ebben a szériában is. Mi nézők pedig egy könnycseppet elmorzsolva biccentünk: igen, méltó búcsút vettek a színésztől.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"184922","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?