PÁLYÁZATI FELHĺVÁS – RÉSZKÉPZÉS

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya és a Márton Áron Szakkollégium pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatára a 2002/2003-as tanév tavaszi szemeszterében részképzésre szlovák vagy cseh állampolgár

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya és a Márton Áron Szakkollégium pályázatot hirdet magyar állami ösztöndíjra magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatára a 2002/2003-as tanév tavaszi szemeszterében részképzésre szlovák vagy cseh állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára.

A pályázatot a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma által működtetett Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács megbízásából a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács írja ki a Diákhálózat és a révkomáromi Agora Iroda közös lebonyolítói közreműködésével.Általános tudnivalók:

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács az ösztöndíjakkal a szülőföldi értelmiség továbbképzését és utánpótlását kívánja támogatni.

A Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács a pályázati elbírálás szempontrendszerét a pályázati benyújtási határidő előtt nyilvánosságra hozza. Az elbírálási pontrendszer a pályázati kiírás elválaszthatatlan mellékletét képezi.

Az ösztöndíj a pályázót kizárólag a pályázatában szereplő, és a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács által is javasolt intézményben, szakon és időtartam alatt folytatott tanulmányai alatt illeti meg, és nem vihető át a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának külön jóváhagyása nélkül más felsőoktatási intézményben, tagozaton vagy más szakon végzendő tanulmányok időtartamára.

Az ösztöndíjat elnyerő hallgatóval a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma szerződést köt, amely tartalmazza az ösztöndíjas jogait és kötelezettségeit. A szerződések megkötését, az ösztöndíjazással és ösztöndíjasokkal kapcsolatos adminisztratív feladatokat és a magyarországi kapcsolattartást a Márton Áron Szakkollégium bonyolítja.

Az ösztöndíjra pályázó hallgatók pályázati költségtérítést (pályázati díj) fizetnek.

Pályázhat minden olyan szlovák állampolgárságú, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alatt álló magyar nemzetiségű személy, továbbá minden olyan cseh állampolgárságú magyar nemzetiségű személy, aki a 2002/2003-as tanév tavaszi szemeszterében részképzésben vesz részt valamely magyarországi felsőoktatási intézményben.

A pályázásból kizáró általános feltételek:

Nem pályázhatnak a magyar állampolgársággal, magyarországi bevándorlási engedéllyel, vagy ezekre irányuló folyamatban lévő kérelemmel rendelkező személyek.

Nem részesülhetnek ösztöndíjban az adott képzési szinten ugyanerre, vagy a képzés célját kizáró egyéb célra nemzetközi egyezményen alapuló vagy magyar állami, ill. közalapítványi ösztöndíjban részesülő személyek.

Részképzés

Azon személyek pályázhatnak, akik szülőföldi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán aktív (vagy az ösztöndíj céljából megszakított) hallgatói jogviszonnyal, legalább 3 lezárt szemeszterrel rendelkeznek, és a megpályázott képzési idő alatt magyarországi felsőoktatási intézményben részképzésben kívánják tanulmányaikat folytatni.

Továbbá a részképzés keretében lehetőség nyílik utolsó éves hallgatók számára szakdolgozat vagy tudományos kutatás céljából magyarországi intézményekben ösztöndíjas tanulmányúton részt venni.

A részképzésre pályázó hallgatók legutolsó lezárt tanévének átlaga nem lehet rosszabb, mint 2, 00.

Az ösztöndíj célja, hogy a magyarországi tanulmányok a lehető legnagyobb mértékben elismertethetők legyenek a szülőföldön, ezért az elbírálásnál előnyben részesülnek azok a pályázók, akik az elismerésről a szülőföldi felsőoktatási intézmény részéről igazolással rendelkeznek. (A részképzéssel kiemelten támogathatók az intézményi együttműködés keretében megvalósuló közös képzésekben részt vevő hallgatók.)

Az ösztöndíj időtartama egy teljes szemeszter (5 hónap).

Elbírálásnál előnyben részesülnek azok a hallgatók, akik még nem vettek részt részképzésen, ill. szakdolgozatukat magyar nyelv és irodalomból vagy magyarországi vonatkozású témakörben írják.

A pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:

Kizárható az a pályázó, aki az adatlapon valótlanságot állít vagy tényt elhallgat.

Az értékeléshez pontosítás, további adat, információ, dokumentum kérhető, amely csatolható a pályázathoz.

A pályázatokról a döntést és a döntés alapelveit a Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács és a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács javaslatának figyelembevételével a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma hozza meg. A döntés minden pályázóra nézve kötelező.

Az elnyert ösztöndíj nem folyósítható, amennyiben a pályázó nem írja alá a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumával az ösztöndíjszerződést. A megítélt ösztöndíj felfüggeszthető vagy megvonható, amennyiben az ösztöndíjazott nem teljesíti vagy megszegi az ösztöndíjszerződésben vállalt kötelezettségeit.

A megkötésre kerülő ösztöndíjszerződés szerint az ösztöndíjas hallgató köteles a tanulmányainak befejezését követően visszatérni szülőföldjére. Amennyiben ezt nem teljesíti, köteles visszafizetni a folyósított ösztöndíj kamatokkal megnövelt összegét. Ez alól a kötelezettség alól kivételes esetben, kellő indokok alapján az oktatási miniszter adhat mentesítést.

A pályázaton ösztöndíjat nyert hallgatók névsora nyilvános.

A pályázati elbírálás során vélelmezett jogsértés vagy az elbírálási szabályrendszer megsértése esetén a pályázó a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanácshoz fellebbezhet. A Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács döntésével szemben fellebbezésnek nincs helye.

A Szlovákiai Magyar Ösztöndíj Tanács a határidő után beérkezett ill. a formailag hibás és hiányos, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe.

A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2002. december 13., 17 óra.

A pályázatokat postai úton vagy személyesen az alábbi címeken lehet beadni:

Zászlós Ágnes oktatásügyi alelnök

Diákhálózat, Klariská 7, 811 03 Bratislava

Tel.: 02/544 10 384, Fax.: 02/546 48 112

zaszlosagnes@yahoo.de

Révkomáromi Agora Iroda

945 01 Révkomárom (Komárno)

Tiszti Pavilon, P. O. Box 71

Tel./Fax: +421-35-77-13-841

E-mail: komarom@agora2001.sk

Pozsonyi Agora Iroda

811 03 Pozsony (Bratislava)

Klariska (Klarisszák u.) 7.

Tel./Fax: +421-2-544-10-411

E-mail: pozsony@agora2001.sk

Pályázni a Diákhálózatnál és az Agora Irodáknál igényelhető, valamint az Internetről is letölthető (www.agorairoda.net) adatlapon lehet. Az érdeklődők az ösztöndíjpályázatról és a pályázati adatlapról (mely beszerezhető ugyanitt) a feltüntetett címeken és telefonszámokon, az ösztöndíjszerződésről az Agora Irodákban kaphatnak további részletes felvilágosítást.

A pályázat eredményéről szóló írásos értesítés a Határon Túli Magyar Ösztöndíj Tanács döntését követően 7 munkanapon belül postai feladásra kerül.

A pályázat lebonyolításának adminisztratív költségeire 200 Sk összegű pályázati költségtérítést kell az alábbi folyószámlaszámra befizetni:

Agora o. z.

81103 Bratislava, Klariská 7

0211460808/0900 – Slovenská Sporiteľňa a.s. Mestská pobočka Komárno

Szükséges mellékletek, igazolások:

kitöltött pályázati adatlap

szakmai önéletrajz

pályázati kérelem megindokolása (max. 1 oldal terjedelemben)

a magyarországi irányító (konzulens) tanár vagy a fogadó intézmény által aláírt fogadólevél

szülőföldi hallgatói jogviszony igazolása (Potvrdenie o návšteve školy) és a szülőföldi intézmény hozzájárulásának igazolása (jóváhagyott egyéni tanulmányi tervvel) – kivéve a hallgatói jogviszonyukat a részképzés idejére megszakító hallgatók (esetükben a tanulmányok megszakításáról szóló hivatalos igazolás csatolandó)

(amennyiben mód van rá) a szülőföldi felsőoktatási intézmény hivatalos igazolása a részképzés elismertetésének lehetőségéről

két tanári ajánlás; az ajánláson jelenjen meg a tanár neve, az egyetem, ahol tanít, címe, telefonszáma és aláírása; a tanár ajánlásából derüljön ki, hogy ismeri a diák részképzésen végzendő tevékenységét (diplomamunkát írók esetében a témavezető tanár ajánlása)

hiteles igazolás az utolsó lezárt tanulmányi év átlagáról (éves átlag) és ezen tanév indexmásolata

folyóiratokban közölt szakmai dolgozatok, tudományos konferencián, szakmai versenyen (csak az egyetemi évek alatt közölt publikációk és lezajlott versenyek érvényesek) bemutatott dolgozatok egy oldalas kivonatáról és a megszerzett oklevélről készített fénymásolat (ennek hiányában a versenyen való részvétel igazolására szolgáló egyéb hivatalos okirat csatolandó)

magyar diákszervezeti tagság igazolása az illető diákszervezet elnökének aláírásával és a diákszervezet pecsétjével hitelesítve

nyelvvizsga esetén annak fénymásolata

a Magyar igazolvány 1-2 oldalának (az igazolvány számának és adatlapjának) másolata vagy a Magyar igazolványra vonatkozó igénylés másolata

a pályázati díj befizetését igazoló csekkszelvény másolata

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?