Oscar-díjasok nyara Prágában

Prága |

<p>Budapesten végzett Bruce Willis, Prágában munkához lát Tim Robbins. A leghíresebb hollywoodi kopasz akcióhős új filmje, a Die Hard négymilliárd forintot termelt az országnak, az Oscar-díjas Tim Robbins rendezésének költségvetéséről egyelőre nincsenek számok.</p>

A filmtörvény által a külföldi stáboknak Magyarországon biztosított húszszázalékos adókedvezmény jóval több produkciót vonz a budapesti stúdiókba, mint a korábbi években. Kelet-Közép-Európában a filmes bérmunkákat tekintve Budapest piacvezető helyszínné vált, megelőzve ezzel a legnagyobb konkurenciának számító cseheket is. Prágában még mindig bonyolultabb ugyanis az adókedvezmény igénybevétele, a szolgáltatások pedig olcsóbbak Budapesten, mint a száztornyú városban. Ami viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nyári hónapokban Prága nem fogadott volna jeles külföldi alkotókat.

Geoffrey Rush, aki a Ragyogj! kiugró tehetségű ausztrál zongoristája, David Helfgott szerepében nyújtott zseniális játékáért Oscar-díjat kapott, de ugyanolyan nagyot alakított a Szerelmes Shakespeare-ben, a Sade márki játékaiban és A király beszédében is, most a legjobb ajánlat (The Best Offer) szereplőjeként állt kamera elé Prága szívében. Az antikvitások meglehetősen zárt világában, a kiállításokkal egybekötött árveréseken játszódó film egy részét az Óvárosi térre futó hangulatos sikátorokban vették fel Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso) irányításával. Az Oscar-díjas olasz rendező ezúttal angol nyelven, amerikai sztárokkal forgatott. A főszerepet játszó Rush mellett a „hétpróbás” Donald Sutherland (Tű a szénakazalban) és az ifjú sztár, Jim Sturgess (Egy nap) jutottak komoly feladathoz a történetben. Prágából az olaszországi Bolzanóba költözött a stáb, de alighogy továbbutaztak, már meg is érkezett Prágába a film Oscar-díjas zeneszerzője, Ennio Morricone, hogy a Cseh Szimfonikusok Zenekarával vegyék fel egy másik alkotás, a Mint a delfin című olasz tévésorozat zenéjét. Ugyancsak Prágába, s ugyanúgy a Cseh Szimfonikusok Zenekarával dolgozott nemrég a velencei Pino Donaggio is, aki Brian De Palmával, a Mission: Impossible nagy hírű rendezőjével érkezett, hogy elkészítsék legújabb filmje, a Szenvedély (Passion) zenei anyagát. Donaggio eddig 186 filmhez komponált zenét, s De Palmával sem ez az első közös munkája. Együttműködésük a hetvenes években kezdődött, eddigi legnagyobb közös sikerük a Stephen King horrorja nyomán forgatott Carrie volt.

Felfokozott érdeklődés övezi Tim Robbins most induló filmjét, a Wenceslas Square-t (Vencel tér), amelyet teljes egészében Prágában forgatnak. Erre ritkán van példa. A külföldi stábok általában néhány napra vagy pár hétre veszik birtokukba a város egy-egy pontját, hónapokig ugyanaz a forgatócsoport kivételes esetekben dolgozik egy helyen. Tim Robbins filmjének minden képsora eredeti helyszíneken játszódik, Prága különböző kerületeiben csak a zárójelenetet veszik fel a Vencel téren, amelyet a forgatás napjaira le kell, hogy zárjanak. Történelmi jelentőségű alkotás van születőben: ez lesz az első film, amely az 1989-es bársonyos forradalom eseményeit idézi meg, s az egész világon forgalmazzák. Két ügynök a történet főszereplője: az egyik a CIA-nek dolgozik, a másik a csehszlovák államvédelmi szervnek (a hírhedt ŠtB) egy amerikai kémet tartva megfigyelés alatt. A film Arthur Phillips elbeszélése nyomán készül, amely a Wild East: Stories from the Last Frontier című antológiában látott napvilágot.

Tim Robbins, akit színészként elsősorban a Baseball bikákból, A játékosból, a Jákob lajtorjájából, A remény rabjaiból vagy a Titokzatos folyóból ismerünk, nem most áll először a kamera mögé. A kilencvenes években három filmet rendezett, közülük a legsikeresebb a Ments meg, Uram! lett, amely Berlinben nyert, női főszereplőjének, Susan Sarandonnak pedig az Oscar-díjat hozta el. Hogy ki játssza majd a Vencel tér főszerepét, vagyis a forradalom kulcsfiguráját, Václav Havelt, arról egyelőre hallgat a produkció. A világ szeme mindenesetre Prágán lesz a forgatás heteiben. Ennél jobb reklámot pedig nem is kívánhatna magának a város.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?