Nomádok és az otthon

<p>Szocio- és dokumentumfotó, fotótörténeti remekek, az avantgárd fotográfia fejlődésvonala, a sajtófotó termésének értékes felvételei, egyéni, intim világok, társadalmi-politikai megmozdulások, múlt és jelen képei &ndash; sok egyéb mellett ezeket kínálja pozsonyi galériákban és kiállítóhelyeken a fotográfia nemzetközi fesztiválja, a Fotóhónap, amely idén huszonöt éves lett.</p>

Huszonnyolc individuális és csoportos kiállítást nyitnak meg a napokban. Jelentős változás ebben az évben, hogy az Sznf téri Művészetek Háza, amely mindig központi tere volt a Fotóhónapnak, ezúttal nem fogadja az esemény tárlatait. Ellenben a Danubiana Meulensteen Art Museum első alkalommal ad otthont e nagy őszi rendezvény egyik kiállításának. A Szlovák Nemzeti Múzeum pedig a Žižka utcai kiállítóhelyeit bocsátotta a Fotóhónap rendelkezésére. Nálunk a Fotóhónap létrejöttét a párizsi Európai Fotográfia Háza inspirálta – erre hívja fel a figyelmet a hónap három jelentős francia fotótárlata. Önálló kiállítást rendeznek a francia fotóművészet két nagy „öregje” munkáiból. Robert Doisneau A képvadász című tárlata a Danubianában látható december 9-ig – ez az idei rendezvény egyik legattraktívabb, legvonzóbb anyaga, mely a múlt század 50-es és 60-as éveinek optimista életszemléletét tükrözi. A következő évtizedek fotósa volt Bernard Plossu, aki fekete-fehér kompozícióival sajátos, új nyelvet teremtett: felvételei a Francia Intézetben tekinthetők meg a hónap végéig. A két nagy klasszikus mellett a jelenkor francia fotóművészetenek egyik legszínesebb egyénisége, Myette Fauchere fénnyel írt kompozíciói szabadtéren láthatók. A Hviezdoslav téren a fotós Kaméleon portrék sorozata az afrikai divat színes, formailag sokszínű világát tárja a járókelők elé.Idei két nagy témájával az otthont és a nomád életet állítja szembe a Fotóhónap, amivel azonban nem a jelenlegi migránsválságra reagál. Az otthon témakörbe sorolták a Pozsony fotósának nevezett Eduard Kozics munkáiból összeállított anyagot, mely a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában látható a hónap végéig, vagy Chris Niedenthal A szabadsághoz vezető út című kollekcióját, mely a nyolcvanas évek lengyel valóságát tárja a Lengyel Intézet látogatói elé. Sopronyi Gyula Lebegő nézőpont című kiállítását is az otthon témához köti a Fotóhónap: a budapesti Capa Kortárs Fotográfiai Központ által összeállított anyag a Pod knižnicou kiállítótérben (Klariská 16) november 30-ig látogatható. A nomád témakörbe olyan fotográfusok munkáiból csoportosítottak kiállításokat, akik folyton úton vannak, mennek a világ aktuális eseményei után, távoli, egzotikus, sokszor veszélyes helyeken járnak. Miként Andrej Bán, akinek az Open Galleryben installált, Nyomok című tárlatán háborús övezetekből, természeti katasztrófákról és nemzeti konfliktusokról tudósító képek láthatók. Ínyencek kedvébe akar járni a Médium Galéria kiállítása, amely fiatalos szemléletet tükröző, az emberi kapcsolatokat merészen feltáró anyaggal prezentálja az Opavai Sziléziai Egyetem fotóművészeti tanszékének huszonöt évét. A hazai fotográfiát egyebek közt az a jelentős, több mint harminc fotós felvételeiből válogatott csoportos kiállítás prezentálja, mely a Roman Fecik Galleryben (Zámočnícka 8) kapott átmeneti otthont azzal a szándékkal, hogy az anyag megalapozhatja a tervezett Pozsonyi Fotómúzeum gyűjteményét. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?