Nevünkben a nemzet

<p>A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában mutatták be Vörös Ferenc Nyelvek és kultúrák vonzásában &ndash; Személynevek a magyar nyelvterület északi pereméről című, a Kalligram Kiadó gondozásában megjelent kétkötetes monográfiáját.</p>

A szerzőnek 2004-ben jelent meg négy nyugat-szlovákiai település (Balony, Diósförgepatony, Kiscétény és Nagycétény) családneveiről írt, Családnévkutatások Szlovákiában című szociolingvisztikai tanulmánykötete. A most napvilágot látott Nyelvek és kultúrák vonzásában az előző munka szerves folytatása és kiegészítője: ugyanannak a négy településnek és ugyanannak az időszaknak – a 19. század vége és a 20. század – a keresztnevei állnak a vizsgálat középpontjában. A Brämer-kúriában tartott bemutatón Koncsol László a 2004-ben megjelent tanulmányt a személynévtani kutatások elméleti módszertani vezérkönyvének nevezte. „Nemcsak a szakterület történetét és elméletét taglalja, hanem illusztrálja is a négy különböző földrajzi helyzetű, szomszédságú és etnikumú falu személyneveinek történelmi alakulását, belülről, hagyományaikból és kívülről motivált változásaikat” – mondta. Névkutató munkája genezisével kapcsolatban Vörös Ferenc elárulta: a témával intenzívebben csupán azóta foglalkozik, amióta vendégtanárként Nyitrán él. „Magam is megtapasztalhattam, mennyire sérelmes a szlovákiai magyarságnak mindaz, ami az etnikai közösség körében használatos nevek szlovakizálásával kapcsolatban sújtja őket. Dolgozatom hiánypótló munkának készült, hiszen legjobb tudomásunk szerint hasonló szemléletmódú vállalkozással nem találkozhatunk a szakirodalomban. Ugyan különféle névtani dolgozatok, adattárak jelentek már meg korábban is a Csehszlovákiához csatolt területek egyes településeiről, ám ezek egyike sem foglalkozott az átírásból eredő problémákkal” – fejtette ki. Vörös Ferenc úgy véli, a keresztnevek kimeríthetetlenül gazdag tárházat szolgáltatnak a kutatáshoz. „A nevek végigkísérik és behálózzák életünket – fogalmazott. – Kapcsolatrendszerünk egész hálóját átszövik. Olyan művelődéstörténeti csemegéket tartogatnak, amelyek a laikusok érdeklődésére is számot tarthatnak. A nevek sorsa összeforr néppel és nemzettel, az egész emberiség kultúrhistóriájával. Így aztán nyugodtan megállapíthatjuk, hogy neveinkben nemzetünk történetének zárványait fedezhetjük fel, ha kellő szorgalommal és igyekezettel búvárkodunk.” Koncsol László szerint Vörös Ferenc könyveit azért is érdemes forgatni, mert a nevek vizsgálatával az életet és a régió történelmét is nyomon követjük.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?