Németh Ilona installációja a helsinki magyar intézetben

Helsinki |

<p>Németh Ilona Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművész Handiwork című kiállítása péntektől látható a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában. Márkus Ildikó, az intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: a fotókat és videókat is felvonultató tárlat fő attrakciója a pléhlemezekből összeállított, egyenként 250-szer 600-szor 185 centiméteres két lakótelepi garázs.</p>

A dunaszerdahelyi születésű pozsonyi magyar művésznő ezzel a szinte futurisztikus műtárggyal mintegy emléket állít a rendszerváltás 20. évfordulójának is - fogalmazott az igazgató.

Németh Ilona magyarázata szerint a handiwork egy ideiglenes garázs, amelyre Rózsahegynél bukkant rá, és ami a Szlovákiában régebben használt autóvédő ponyva abszurd változata. Egyszerre sci-fi, utópia, házi "buhera", városi giccs, és a posztszocialista urbanisztika ellentmondása.

A projekt részeként a művész két ilyen garázst is rendelt családja számára, ahogy ez a kiállításon megtekinthető videófelvételen is látszik. Használat után szétszerelte azokat és mintegy fordított folyamatként köztéri tárgyból kiállítási tárggyá változtatta. A három videófelvétel egyike a garázsok megrendelését, a második a szlovákiai kisvárost, a harmadik a furcsa garázs használatba vételét dokumentálja - tette hozzá a művész.

Németh Ilona a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett tipografikai, könyvillusztrációs szakon Baskai József, Kass János és Szántó Tibor tanítványaként. 2001-ben Jiri Suruvkóval együtt ő képviselte a szlovák kortárs művészetet a 49. Velencei Biennálén.

A Többfunkciós nő című installációja a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményében van. A vörös bársonnyal bevont hatalmas ágy lyukaiból 13 féle női hang hallatszik, ezek a társadalom feldolgozására váró, nőkről szóló sztereotípiákat jelenítik meg.

A Handiwork című installáció május 7-ig látható a helsinki magyar intézetben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?