Nem csinálták a fesztivált

Somorja |

<p>Csalódott, frusztrált fesztiválozók, elmaradt koncertek, eltűnt szervezők. Botrányos körülmények között ért véget a somorjai ONE Fesztivál, melyet a Reflecteur polgári társulás szervezett. A felháborodott fesztiválozók kollektív feljelentést fontolgattak, Méri Tamás főszervezőt lapunknak többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült elérni. A fesztivál honlapját leradírozták, több fellépő tegnap délután még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy nem kell útnak indulnia, mert a fesztivál egynapos vergődés után bezárta kapuit. Ahhoz képest, hogy induló fesztiválról van szó, a programkínálat a nagy fesztiválokéval vetekedett.</p>

Csak pár név a tervezett fellépők közül: KFT, Belga, Quimby, Hobo Blues Band, Back II Black, Neoton Família, Dolly Roll, Kistehén, Asian Dub Foundation, Anima Sound System, Hot Jazz Band. Tehát a fesztiválon elméletileg minden korosztály jól szórakozhatott volna. Nem így történt.

Elmaradt nulladik nap, döcögős első
A fesztivál nulladik napja kapcsán ellentmondásos információk keringtek, egyrészt a helyszínen tartózkodó, gyér számú közönség körében, másrészt a különböző hazai internetes partneroldalakon. A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete által működtetett zene.sk honlapon augusztus 27-én, 16:15-kor közzétett posztban ez áll: „A legfrissebb információink szerint a One Festival mára (2008. augusztus 27.) betervezett nulladik napja elmarad, ennek ellenére a helyszínt este mégis megtiszteli a KFT (H). Aki tehát miattuk érkezett volna a fesztivál nulladik napjára, annak nem kell csalódnia.” A rajongóknak mégis csalódni kellett, a KFT ugyanis nem lépett fel. A KFT honlapjára feltett közlemény szerint szervezési okokból nem valósult meg a koncert. A nagyszínpad ugyanis csak a következő napon készült el, 18 óra körül. Ekkor már a tatabányai Kaukázus után a Belga koncertjének kellett volna kezdődnie, ám az előbbi is csak hét-fél nyolc körül vette kezdetét.

A Belga tíz órakor lépett színpadra, az est egyik húzóneve, a Quimby fellépése viszont elmaradt. A helyszínen több csalódott rajongóval beszélgettünk, akik csak a Quimby miatt vették meg a 450 koronába kerülő napijegyet. Lehotay Judit, a Quimby menedzsere megkeresésünkre elmondta: a szervező Reflecteur polgári társulás sem a hangtechnika, sem az anyagiak terén nem tudta biztosítani a szerződésben foglaltakat. Mint elmondta, a hangtechnikának csak 20 bemenetet tudtak biztosítani, az együttesnek pedig legalább a duplájára van szüksége. „Egy akkora, és annyi hangszerrel fellépő együttes, mint a Quimby, nem tudott fellépni a rendelkezésre álló színpadon. - mondta Lehotay. – Az együttes szívesen vállalta a fellépést, mert a fiúk szeretik támogatni a kezdő fesztiválokat, de nem voltak adottak a körülmények ahhoz, hogy játszhassanak.”

Az elektronikus zene kedvelői sem lehettek maradéktalanul elégedettek, az Asian Dub Foundation ugyanis csak két fővel állt színpadra. Őket az Anima Sound Systemnek kellett volna követni, de az ő fellépésük is elmaradt. A nagyszínpad mérlege tehát 6:3, legfeljebb focieredményként emlékezetes.
A Lovi Stage nevű sátorban a Bonzo fellépett, de közönség nélkül, a Hot Jazz Band a szintén gyér számú, de annál lelkesebb rajongó előtt csak a szerződésben szereplő koncert időtartamának csak a felét játszották le, ugyanis a szervezőktől csak a szerződésben szereplő honorárium felét kapták meg, tudtuk meg a zenekarvezetőtől.

Hobo el sem indult, Takáts Tamás megérkezett, hiába

A nemsokára harmincadik születésnapját ünneplő Hobo Blues Band a fesztiválról kapott visszás információk miatt útnak sem indult.

A Takáts Tamás Dirty Blues Band egy órával a koncert kezdete előtt megjelent a helyszínen, azonban az ő koncertjükre is hiába vártak a bluesrajongók. "Nagyon sajnálom, ami tegnap Somorján történt. Nem a pénz miatt, hanem az elv miatt. Ami történt, szégyenletes, nemcsak a zenekarral szemben, hanem a közönséggel szemben is" - mondta megkeresésünkre a Takáts Tamás Dirty Blues Band menedzsere, Katona István.

A produkciós iroda a Reflecteur polgári társulással kötött szerződést. Katona elmondta, a fellépés előtt egy órával megérkeztek a helyszínre, ahol találkoztak Méri Tamással, aki azt mondta, negyed órán belül megérkezik a pénzzel. Erre azonban nem került sor.

Katona István elmondta, 00.15-ig vártak a szervezőkre. "Ekkor úgy gondoltuk, hogy ez már sok, ezt nem lehet megtenni egy Takáts Tamással, aki harminc éve ikon a magyar rock- és blueszenében - tette hozzá. - A műsorirodám Erdélyben is működik, de sem ott, sem Magyarországon nem találkoztam még hasonlóval."
Katona István nemzetközi jogosultságokkal rendelkező követeléskezelő cég segítségét sem tartja kizártnak.
Nem került sor a Back II Black, a The White Ravens és az Insomnia koncertjére sem.

Eltűntek a szervezők
Szombaton a fesztivál hivatalos honlapján (www.onefest.eu) csak egy egysoros közlemény volt olvasható: A fesztivál nem folytatódik!!! A helyszínen a fesztiválozók hiába keresték a szervezőket, azokat mintha a föld nyelte volna el. Elsőként a PRESStige című nyitrai magyar egyetemi lap élő blogközvetítése számolt be arról, hogy "A fesztivál területén nem sok változás történt, a szervezők ismeretlen helyre távoztak, és nem elérhetőek. Az áramot hamarosan kikötik, a kerítés gondolom egy ideig szomorú mementóként fogja hirdetni, mi is készült itt. Sajnos így végződik egy lelkesedéssel, de a professzionalizmus teljes hiányával előkészített valami." Méri Tamás főszervezőt lapunk is többször megpróbálta elérni, ám telefonja ki volt kapcsolva, sms-ünkre sem reagált. A honlapon e-mail cím nincs megadva. Természetesen szerkesztőségünk elérhetőségein továbbra is várjuk jelentkezését, hogy az ő álláspontját is megismertethessük olvasóinkkal.

A nagyszínpad reggelre gyakorlatilag eltűnt, a sátrakat és a technikát bérbe adók megkezdték a bontást, kora délutánra már csak a szeméthalmok emlékeztettek arra, hogy a itt fesztiválnak kellett volna lenni. A csalódott fesztiválozók kollektív feljelentést szerettek volna tenni. A legrosszabbul azok jártak, akik háromnapos jegyet vásároltak a fesztiválra.

Az események naiv áldozata vagyok
A Pátria rádiónak sikerült találni egy személyt, aki korábban részt vett a szervezésben, ám a jegyárusítás előtt kilépett abból. Csaplár György azt mondta: "A rendezvény naiv áldozata vagyok. A fő szervező rendelkezésére bocsátottam bizonyos pénzösszeget, arra gondolva, hogy ez megtérül, és a kezdetekben tanácsokkal láttam el őt: megegyeztünk, hogy segítek megszervezni a Krisna-sátor programját. Sajnos, csak később tudatosítottam, hogy a szavak mögött nincs háttér. Még a jegyárusítás megkezdése előtt kiléptem a szervezésből. Sejtettem, miután a dominóeffektus elindult, hogy ebből nagy baj lesz." Azt azonban ő sem tudta megmondani a Pátria rádió műsorában, hogy hol lehetnek a szervezők. "Fogalmam sincs. Három napja beszéltem velük telefonon, akkor már nyilvánvaló volt, hogy ég a talaj a lábuk alatt" – tette hozzá. (Kocur László)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?