Musical egy feltalálóról

ll
Pozsony |

Idejét se tudom, mikor láthattunk legutóbb magyar musicalt a pozsonyi Nová scénán. Január 14-én egy látványos produkció vendégszerepel az ország első számú zenés színházában, Nikola Tesla – Végtelen energia címmel. Azért szólok már most, mert érdemes igyekezni a jegyvásárlással.

Az utóbbi években igazi musicaldömping van Magyarországon, a legkülönbözőbb történelmi személyiségekről, művészekről születnek zenés darabok. Tudósokhoz, feltalálókhoz azonban eddig kevesen mertek „nyúlni”, talán mert az ő életük nem annyira tűnik izgalmasnak, fordulatokban gazdagnak. Nos, a TBG Production által jegyzett Nikola Tesla-musicalshow alkotói, Sebestyén Áron, Egressy Zoltán és Müller Péter Sziámi rácáfolnak erre a prekoncepcióra.

Kezdjük azzal, hogy a kétórás előadás a ma rendelkezésre álló legkorszerűbb show-technikai elemek alkalmazásával teremti meg azt a látványvilágot, amely izgalmas vizuális hátteret ad Tesla életének és a tizenkilencedik század hangulatiságának, Smiljantól Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon és a Chicagói Világkiállításon át egészen a Niagara-vízeséséig. Hét hatalmas ledfalon folyamatosan változó képek, már-már kisfilmnek beillő animációk is segítik ezt az utazást. Tegyük hozzá: Nikola Tesla nélkül ledfalak sem léteznének ma.

Ennek a lángelmének köszönhetjük, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink részévé válhattak, hiszen a mobiltelefon vagy a vezeték nélküli elektromos töltés alapelveit is elsőként fektette le.

Mérnöki tanulmányokat folytatott a Habsburg Birodalomban, majd megismerkedett Puskás Tivadarral, és 1881-ben első munkahelye az American Telephone Company budapesti telefonközpontja lett. A legenda szerint váltakozó áramú motorjának tervét a Városligetben sétálgatva a porba rajzolta föl. Amerikában Edisonnal „mérkőzött meg”, és az egyenáram-váltóáram harcából Tesla fejlesztése, a váltóáram került ki győztesen, ezért Edison életre szóló ellenségének tekintette őt.

Tesla sok szállal kötődött Magyarországhoz, az egyetlen lány, akivel szorosabb kapcsolatba került, szintén magyar volt. Azt vallotta ugyanis, hogy egy feltaláló ne nősüljön meg soha, mert ez elvenné az energiáját a felfedezésektől.

Az előadás rendezője Radó Denise, kreatív ötletgazdája Vona Tibor. A dalokat az Artisjus és Fonogram díjas Sebestyén Áron jegyzi, a dalszövegekért és a dramaturgiáért Müller Péter Sziámi felel. A szövegkönyvet Egressy Zoltán írta, a koreográfiát Szabó Anikó állította össze. Olyan ismert színészek vállaltak szerepet az előadásban, mint Janza Kata, Kautzky Armand, Fésűs Nelly vagy Lux Ádám, de a tánckart is nyugodtan tekinthetjük főszereplőnek, annyira látványosak a koreográfiák. A musicalshow premierje 2020. február 28-án volt Budapesten, aztán a pandémia keresztülhúzta az alkotók számításait, és tulajdonképpen csak fél éve játsszák rendszeresen. Tavaly nyáron a dunaszerdahelyiek már láthatták a produkciót a Szent István-napi ünnepségen, ezúttal azonban valóban profi körülmények között kerül színre hazánkban.

ss
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?