Magyar filmek fesztiváldiadala

dd

Moldovai Katalin első mozifilmje, az Elfogy a levegő négy díjat kapott a trieszti fesztiválon, míg a törökországi Izmirben rendezett seregszemlén Az unoka című film főszereplőjét, Blahó Gergelyt és a Larry rendezőjét, Bernáth Szilárdot díjazták.

Az Elfogy a levegő a közép-európai filmesek szakmai fórumán, a 35. trieszti filmfesztiválon kapta meg a közönségdíjat, a versenyprogram legjobb játékfilmjeként a Cineuropa és a Central European Initiative zsűrijének két díját, valamint a főszereplő, Krasznahorkai Ágnes alakítását is méltatta a nemzetközi zsűri. A történet egy irodalomtanárnőről szól, aki egyik óráján megemlít a diákoknak egy férfiszerelemről szóló filmklasszikust, a Teljes napfogyatkozást. Egy apuka panaszt tesz ellene, ezért felettesei lassan, fokozatosan ellehetetlenítik és távozásra kényszerítik a tanárnőt. A film a tavalyi torontói premier óta nagy sikerrel szerepel nemzetközi fesztiválokon, Varsóban, Arras-ban, Thesszalonikiben és Mannheimben is díjakkal ismerték el.

A törökországi Izmirben rendezték a Balkán Panoráma filmfesztivált, amelyen a legjobb rendező díját Bernáth Szilárd kapta a Larry című filmért. A történet egy borsodi fiatalról szól Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. Ez a film korábban Cottbusból, Skopjéból, a Riviera filmfesztiválról és Luxemburgból is fontos díjakat hozott el. Izmirben a legjobb főszereplő Blahó Gergely lett, aki az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében készült Az unoka című bűnügyi filmben nyújtott kiemelkedő alakítást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?