Ma lenne 60 éves George Michael

xx

Ciprushoz kötötték a gyökerei, félénkségből hordott napszemüveget, a börtönben kapott levelet az egyik Beatles-tagtól, és videoklipben gúnyolta ki az őt letartóztató rendőrt. 60. születésnapját ünnepelné ma a poptörténet egyik legnagyobb énekese, George Michael.

Georgios Kyriacos Panayiotou néven látta meg a napvilágot 1963. június 25-én Angliában. A görög származása közismert, de az kevésbé, hogy az édesapja valójában Ciprusról vándorolt ki Nagy-Britanniába, és hogy az énekes édesanyja ízig-vérig britl volt.

Az iskolában ismerte meg Andrew Ridgeley-t, akivel megalapították Wham! duót. Öt mozgalmas éven át álltak a tinilányok tomboló rajongásának kereszttüzében, utána szétváltak útjaik.

Már 17 évesen megírta a Careless Whisper című dalt, aemly később az első gigaslágere lett. Imidzséhez hozzátartoztak a napszemüvegek, amik ráadásul nagyon jól álltak neki. A Faith című első szólóalbumához készült klipben szerepelt először így, de a magánéletben akkortájt már régóta ragaszkodott a napszemüvegekhez, mivel így el tudta kerülni a szemkontaktust az őt felismerő emberekkel.

A Freedom 90 című slágeréhez készült videoklip a maga idejében azért vált ikonikussá, mert a kor legnépszerűbb szupermodellei szerepeltek benne: Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Christy Turlington. A rendezője akkor még nem volt híres, de azóta azzá vált: David Fincher ma már a kortárs mozi egyik legfontosabb alakja, olyan filmekkel, mint a Hetedik, a Harcosok klubja, vagy a Holtodiglan.

Nagy Beatles-rajongó volt, egy árverésen John Lennon zongoráját is megvásárolta, hogy aztán a liverpooli Beatles Múzeumnak ajándékozza a hangszert. Paul McCartney-tól pedig akkor kapott levelet, amikor a legnagyobb szüksége volt rá: 2010-ben a rácsok mögött, ahová ittas autóvezetés miatt került. McCartney igyekezett lelket önteni belé, és felidézte azt az esetet, amikor neki kellett 10 napra börtönbe vonulnia Japánban némi marihuána birtoklása miatt. George Michael végül nyolc hetet töltött a rácsok mögött, a jogosítványa elvesztése, komoly pénzbírság és közmunkára ítélés mellett.

Ő volt az egyik legtöbbet jótékonykodó híresség, több millió fontot adományozott hajéktalan-szállóknak. Egyszer ötezer font borravalót adott egy pincérnőként dolgozó egyetemistának, illetve névtelenül 25 ezer fontos adományt juttatott el egy nőnek, akit egy kávézóban hallott meg beszélgetni az adósságairól. A Jesus to a Child című dalából befolyó bevételeket egy gyerekekkel foglalkozó alapítványnak, a Don't Let The Sun Go Down On Me duettjéből jövő pénzeket AIDS-segélyszervezetnek juttatta el.

Talán önök közül is sokan emlékeznek arra az 1998-as esetre, amikor egy Los Angeles-i nyilvános vécében közszeméremsértésért letartóztatta őt egy inkognitóban lévő rendőr, miután szexuális ajánlatot tett neki, amelyet az énekes örömmel elfogadott volna. George Michael ennek az ügynek a kapcsán vállalta fel a nyilvánosan, hogy a férfiakhoz vonzódik, az esetet pedig az Outside című dalában és annak videoklipjében dolgozta fel, rendkívül humoros módon. 

Tragikusan korán, 53 éves korában érte a halál. Már néhány évvel korábban is életveszélyben volt egy tüdőgyulladás következtében, de azt még le tudta győzni a szervezete. 2016. december 25-én a szívelégtelenséget viszont már nem. Oxfordshire-i otthonában hunyt el karácsony első napján. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?