Királyhelmecen híven őrzik Dobos László emlékét

Királyhelmec |

<p>Dobos László Kossuth-díjas írónk, a Magyar Művészeti &nbsp;Akadémia tagja idén október 28-án lenne 85 éves.&nbsp;</p>

Meg nem élt születésnapja alkalmából méltó megemlékezésre, Dobos László Emléknap szervezésére kerül sor 2015. október 17-én a szülővárosában, Királyhelmecen.  A Mécs László Polgári Társulás kezdeményezésére, több szervezet és magánszemély összefogásának köszönhetően, a Fő utcai emlékparkban 15 órakor felavatják Dobos László szobrát, Borsi Antal sárospataki szobrászművész alkotását. Avató beszédet mond Koncsol László József Attila-díjas író-költő, és az ünnepségen közreműködik Dobos László több pályatársa, tisztelője. A Lorántffy Zsuzsanna Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás délelőtt tíz órától egy emlékkonferenciát szervez a Bodrogközi Magyar Közösség Házában, amelyre előadóként meghívást kapott többek közt Gróh Gáspár, Duray Miklós, Pomogáts Béla, Tamás Menyhért és Vári Fábián László.  Este hét órakor a Boráros Imre Színház előadásában a Hit és Hűség színpadi játékot tekintheti meg a közönség. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre. Dobos László halálának első évfordulóján, 2015. július 25-én jelent meg a közlemény arról, hogy Dobos László özvegyének felkérése alapján, márciusban Dobos László Emlékbizottság alakult. Kezdetben 12 tagja volt a bizottságnak, a közlemény megjelenése után további öt intézmény csatlakozott, az Emlékbizottság összetétele tehát most a következő: A családtagok: özv. Dobos Lászlóné és két gyermeke, Dobos Éva és ifj. Dobos LászlóSzesztay Ádám, Magyarország főkonzulja, KassaBárdos Gyula, a CSEMADOK országos elnöke, PozsonyJuhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, BudapestLauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnöke, ClevelandKubicska Kucsera Klára, művészettörténész, BesztercebányaCsurgó Dezső, a Mécs László Polgári Társulás elnöke, KirályhelmecPásztor István, a Lórántffy Zsuzsanna Bodrogköz Fejlesztésért Társulás elnöke, KirályhelmecSzakál Gábor, a kassai Dobos László Irodalmi Társaság képviseletében Neszméri Tünde, a Szabad Újság főszerkesztő-helyettese,Pomogáts Béla, az Anyanyelvi konferencia tiszteletbeli elnöke, BudapestSzentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, BudapestNagy Erika, Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára, DunaszerdahelySzalay Zoltán, az Irodalmi Szemle főszerkesztője, PozsonyPogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) igazgatója, Pozsony.A Dobos László Emlékbizottság tagjainak célja, hogy őrizzék a felvidéki közösség kiemelkedő személyiségének emlékét, és írói, közéleti tevékenységének eredményeiből merítve, a felvidéki közösség fejlődését segítsék.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?