Kezdődik a Sziget

<p>Elindult a Sziget Feszti-vál, a régió, sőt Európa leg-nagyobb nyári zenei rendezvé-nye &ndash; már ha hosszúság szempontjából nézzük. Az átlagosnak számító 2-3 nap helyett Budapest szívében hétnapos program várja a bulizni vágyókat. A heti bérletek már egy hónapja elfogytak, de napijegyeket &ndash; a csütörtöki nap kivételével &ndash; még lehet kapni. Idén 440 ezer látogatót várnak.</p>

A Szigetnek köszönhetően tanultuk meg a „nulladik nap” és a „mínusz egyedik nap”, kifejezéseket. A kezdetektől hétnapos fesztivál szervezői nyilván azért találták ki ezt a konstrukciót, hogy az első két napra külön is árulhassanak jegyeket. Az üzleti szempontok mellett ebben azért is van ráció, mert aki például idén a mainstream világsztárra, Rihannára kíváncsi, az nem feltétlenül megy el ugyanarra a fesztiválra a Sigur Rós vagy a Muse kedvéért. Vagyis így olyanok is kimerészkednek a Hajógyári-szigetre, akiknek egyébként eszükbe se jutna. Ez az üzletpolitika tavaly, Robbie Williams esetében is sikert aratott, az eddigi legnagyobb buktát pedig szegény Prince produkálta, akire túl kevesen voltak kíváncsiak ahhoz, hogy nyereséges legyen a nap.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242990","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

De lássuk az idei, 24. fesztivál húzóneveit.

A még mindig csak 28 éves Rihanna, a veterán elektro-kommandó Chemical Brothers, az elpusztíthatatlan Muse, az izlandi varázslókból álló Sigur Rós, a szintén elnyűhetetlen David Guetta, a még mindig szórakoztató Bastille, a britpop-legenda Noel Gallagher High Flying Birds nevű zenekara élén, az izgalmas és besorolhatatlan Die Antwoord, a listákat ostromló Sia, Manu Chao, a béke hírnöke, valamint az Arctic Monkeys-frontember Alex Turner és Miles Kane duója, a rendkívül trendi Last Shadow Puppets.

Aztán ott vannak azok, akik ennél kisebb fesztiválokon simán húzónevek lennének, itt viszont vagy késő délutáni nagyszínpadosok, vagy az A38 sátorba szorultak (amely egyébként jókora). Szóval: Skunk Anansie, Parov Stelar, John Newman, Kaiser Chiefs, Editors, Sum 41, Bring Me The Horizon, The Lumineers, Jake Bugg, Block Party, Crystal Castles, Róisín Murphy...

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242991","attributes":{"alt":"Skunk Anansie","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"328","title":"Skunk Anansie","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A régebben rendkívül izgalmas programot kínáló világzenei színpad idén mintha kissé halványabb lenne. A sokféleség most is jellemző lesz, ám olyan, sokadszorra visszatérő előadók és zenekarok is fellépnek fő műsoridőben, akiket a rendszeres szigetlakók már unhatnak kissé. Azért persze itt is találtunk néhány csemegét: a londoni Yiddish Twist Orchestra, a nyugat-szaharai Aziza Brahim, a kolumbiai Systema Solar, a szerb-amerikai Kultur Shock, valamint a megunhatatlan olasz Mau Mau és a szintén többször is elviselhető orosz Leningrad, illetve algériai Rachid Taha jó választás lehet.

A Petőfi rádió-kompatibilis magyar zenekarok és előadók ismét kapnak egy saját színpadot, ahol fellép az a 10-15 név, akik az összes színvonalasabb magyarországi fesztivált végigjárják, plusz néhány lelkes feltörekvő, akik közül kedvenceim a Mongooz and the Magnet, a Run Over Dogs és a Zaporozsec. A többi színpadról egyébként mára szinte teljesen leszorultak a magyar zenészek, azt a néhány kivételt akár meg is említhetjük, nem foglalnak túl sok helyet.

A külföldön is népszerű ska-formáció, a PASO a világzenei színpadon táncoltatja meg a nagy-érdeműt, mint minden évben, a Psycho Mutants és a Cimbaliband úgyszintén, a Brains pedig, egyedüli hazai csapatként, az A38 sátor programjába fért bele. A nagyszínpados szereplés három magyar csapatnak adatott meg (Quimby, Punnany Massif, Halott Pénz), mindhárman délután négytől játszanak, amiben azért nyilván nem lesz sok köszönet.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242992","attributes":{"alt":"Sziget","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"320","title":"Esős Sziget","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Idén rekord számú, három szlovák zenekar lép fel a Szigeten, „jobbnál jobb” időpontokban, de azért mégis, szóval a választás lehetősége adott. Közülük főleg a Queer Jane nevű indie-rock triót ajánlom, akik egy netes szavazás győzteseként képviselik hazánkat vasárnap 15 órakor az Európa színpadon. Ezen a programhelyszínen tényleg kincsekre lehet bukkanni, hiszen olyanok zenélnek itt, akik saját országukban már ismertek. Mint például a Fúzy Múzy nevű eperjesi pszichedelikus-instrumen-tális formáció (aug. 10-én, 16 órától), amely fura kosztümjei miatt látványnak sem utolsó. Az Afro-Latin-Reggae faluban is lesz egy szlovák fellépő, a Medial Banana, kis országunk talán legjobb reggae-zenekara (augusztus 11., 19.45).

Szerintem akár egy napra is érdemes ellátogatni erre a fesztiválra, hiszen még mindig többet láthatunk és hallhatunk 20 ezer forintos napijeggyel, mint egy két-háromórás stadionkoncerten kb. ugyanennyiért. A tájékozódásban és az „órarend” összeállításában mobil-applikáció segíti az okostelefonosokat, a többiek az interneten, vagy manuálisan rakosgathatják össze maguknak a legfontosabb koncertek listáját. Mivel idén szigorúbb a beengedés, érdemes korábban érkezni, és mindenki vigyen magával személyit, mert anélkül nem léphet be a „Sziget Köztársaságba”.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?