Játékfilm Štefánik kalandos életéről

Štefánik (Tomáš Mischura) Cleo de Merode táncosnő (Kristína Svarinská) társaságában

Október 30-án kerül a mozikba az Út a lehetetlenbe című szlovák és cseh koprodukcióban készült film, amely Milan Rastislav Štefánik életét követi nyomon. Tomáš Mischura formálja meg Štefánikot, akinek élete nagy szerelmét Bárdos Judit alakítja.

Štefánik kalandos életútjáról több dokumentumfilm is készült már. Játékfilm csupán egy, 1935-ben Jan Sviták rendezésében.
Noro Držiak rendező műhelyéből került ki most az Út a lehetetlenbe (Cesta do nemožna), amely Štefánik életútját nem hagyományos eszközökkel és nem klasszikus módon jeleníti meg: valójában trükkfilm született, amely vegyíti a játék-, az animációs és a dokumentumfilm elemeit, felhasználva az imaginációt is.

Az idehaza szerdától megtekinthető mozgóképes opus Štefánikot több oldaláról mutatja be. Egyrészt mint tudóst, feltalálót, csillagászt, szenvedélyes utazót és a szép nők hódolóját. A történetben felbukkan a Párizsban megismert Cleo de Merode táncosnő, őt Kristína Svarinská játssza. Štefánik életének nagy szerelmét és legfontosabb asszonyát, az olasz Giuliana Benzoni márkinőt pedig Bárdos Judit kelti életre. A film természetesen megidézi azt is, hogy az első világháború kitörését követően Štefánik beállt a Francia Idegenlégióba mint pilóta, és a háború végére elérte a tábornoki fokozatot. Bemutatja diplomataként, politikusként mint Csehszlovákia egyik alapítóját, és egy hatásos epizód foglalkozik utolsó repülésével, amelynek végén balesetet szenvedett.

(tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?