Hóbiztos partnerük volt a Tátra

nagy ervin

 Karácsony előtt kezdődik és a következő esztendőbe is átfut Jakub Kroner romantikus vígjátéka, a Boldog új évet! című új szlovák film. Cseh és szlovák szereplői között két magyar színész is brillírozik: Nagy Ervin és menyasszonya, Borbély Alexandra.

Az Európai Filmdíjjal kitüntetett nagycétényi színésznő cseh filmekben is látható már, párja, Nagy Ervin pályáján ez az első külföldi filmszerep. Korábban koprodukciós sorozatba hívták. Esterházy Pál grófot alakította a Robert Dornhelm rendezésében készült Mária Teréziában. Angol színészekkel is dolgozott már magyar gyártású moziban, és majdnem bekerült a Matt Damon főszereplésével forgatott Mentőexpedíció (The Martian) című amerikai sci-fibe.

„Odáig tudtam eljutni, hogy Ridley Scott, a film rendezője azt mondta rólam: nagyon ügyes vagyok – meséli. – Ez ma is büszkeséggel tölt el. Jessica Chastain férjét keresték, berántottak a filmbe, aztán a németek nagyon sok pénzzel szálltak be a koprodukcióba, és változott a képlet. Náluk osztották ki a kisebb szerepeket. De nagyon sokáig Magyarországon keresték a videóüzeneteket küldözgető férj megformálóját. Ridley Scott bekérte rólam az anyagot, megnézte, és azt kérdezte: Ki ez a csávó? Ennek van jelenléte! Nekem ez nagyon jólesett, csak aztán kimaradtam a filmből. Ridley Scott véleménye viszont bőven elég. Olyan, mintha forgattam volna vele.”

Jakub Kroner rendezésébe Borbély Alexandra révén került be. Mint „Ervin Borbélyová”, mondja nevetve.

„Szandra prágai ügynöke ajánlott be a szlovák filmbe, amikor felmerült, hogy a történetbeli magyar nőnek kellene egy férj is. Próbáljuk meg, szólt a producer. Ha már az életben is párt alkotnak, csinálják együtt, ha van hozzá kedvük. Én pedig örömmel ugrottam bele, és nagy élmény volt. A Mária Teréziában több cseh és szlovák kollégával játszottam, és ki merem jelenteni: közvetlenségben, lazaságban, huncutságban, de szakmai tekintetben is ugyanolyanok, mint mi, magyarok. Félszavakból is értjük egymást. Mindig húztuk egy kicsit a másikat, tehát százszázalékos a lefedettség. Táňa Pauhofovát a Mária Teréziából ismerem. Csodás színésznő, egészen különleges női kisugárzással. Nagyon jó haverságba kerültünk. Három nap alatt bőven leveszed, milyen színész a partnered. Semmit nem értesz abból, amit mond, a metakommunikáció viszont remekül működik köztetek. Olyan testvéri egymásra találás volt ez Táňával. Meg is örültünk egymásnak, amikor ebben a szlovák filmben ismét találkoztunk. Szandra ráadásul beszéli a nyelvet, és ez mindent megkönnyített. Van a cseh és szlovák filmekben valami az elmúlt idők összetartásából. Régi kollégák között, főleg a sminkeseknek és a jelmezeseknek köszönhetően, ez a magyar filmekben is megvan. De a cseh és szlovák filmesek még közelebb állnak egymáshoz.”

Ebben a kellemes érzésben merítkeztek meg most ők ketten, Nagy Ervin és Borbély Alexandra. 

„Abszolút értettük egymás humorát – folytatja a budapesti Katona József Színház jeles művésze. – Régebben ilyen lehetett Jiří Menzellel dolgoznia Bán János kollégánknak. Az egészből az jött vissza a legjobban, hogy itt van valami nem is nemzeti, inkább egyfajta kulturális egység, olyan történelmi sors, összetartozás, amely meghatározza a humor, az önirónia faktorát, az egymásra való érzékenység fokát. Hirtelen visszacsöppentünk a hetvenes-nyolcvanas évekbe, amikor a nagy kommunizmus időszakában pártállamilag előírt és elvárt dolog volt, hogy cseh, szlovák, lengyel, orosz, magyar színészek játszanak együtt. Remek hangulatban dolgoztunk mi is. Igazán otthonosan éreztem magam a cseh és szlovák kollégák körében.”

Hogy milyen szerepben látjuk őket a filmben? Elég erős karaktereket hoznak, állítja Nagy Ervin. Olyan fazonokat, akiknek a sz.r sem elég büdös, mondja.

„Mindennel elégedetlenek vagyunk a filmben. Nekünk semmi sem jó úgy, ahogy van. Egy újgazdag házaspár két, elkényeztetett kölyökkel. Szeretni nem biztos, hogy fognak bennünket, de aki érteni fogja ennek a társadalmi egységnek a gúnyrajzát, az remélhetőleg jól szórakozik majd rajtunk. A magának mindent kikérő, akaró és elváró embertípust formáljuk meg mindketten. Én egy felfuvalkodott, kicsit nagyképű, feminin vonású reklámcégvezető vagyok, a prototípusa egy társadalmi rétegnek. Már az első jelenetünk után hangos nevetésbe törtek ki a stábtagok. Simogató érzés volt az is, hogy azonnal felmérve a tehetségünket úgy kezeltek bennünket, mint jó színészeket, akik nem véletlenül vannak a filmben. Bele is írtak számunkra újabb jeleneteket. S ami ugyancsak jólesett a lelkemnek: senki nem akart villogni a csapatban, pedig játszik a filmben Emília Vášáryová és Jiří Bartoška is.”

A forgatás helyszíne egy luxusszálló a Magas-Tátrában. Pár évvel ezelőtt, a Kincsem forgatása után, turistaként, a családjával éppen ott vendégeskedett Nagy Ervin.

„Hóbiztos partnerünk volt a Tátra, akár egy tapasztalt filmszínész, abszolút jelben állt – tréfálkozik. – Tudták az illetékesek, hogy miért oda kell építeni a világ egyik legszebb szállodáját. Nagyon nagy élmény, igazán arisztokratikus életérzés, hogy a dög meleg nyárból a hűvösebb 20 fokba mehet fel az ember.”

S ha már boldog új évet kíván a film, derüljön ki az is, hol tölti a szilvesztert a népszerű színészpár.

„Az utóbbi években valahogy mindig a színház környékén kötünk ki. Nem menekülünk el Magyarországról, hogy mindenképpen máshol töltsük az év utolsó napját. Az idén is ez lesz. Vagy a színház, vagy a Balaton. Lehet, hogy lemegyünk a kollégákhoz, és ott szilveszterezünk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?