Határon innen és túl

Pozsony. Idén a hagyományokhoz hűen ismét október elején veszi kezdetét a fővárosban a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának rendezvénysorozata, az immár 19. évfolyamába lépett Városi Kulturális Napok, amely december 4-ig kilenc programot kínál a közönségnek.

Pozsony. Idén a hagyományokhoz hűen ismét október elején veszi kezdetét a fővárosban a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának rendezvénysorozata, az immár 19. évfolyamába lépett Városi Kulturális Napok, amely december 4-ig kilenc programot kínál a közönségnek. A kulturális napok Dénes Sándor grafikus és ötvösművész Emlékeink a Kárpátok karéjában című kiállításával nyílik meg október 8-án, szombaton 15 órakor a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. Ugyanaznap 19 órától Halotti beszéd címmel Bárdos Ágnes előadói estje kezdődik a Pozsonyi Casinóban. Október 10-én, hétfőn 19 órától a Komáromi Jókai Színház társulata szerepel a Hviezdoslav Színházban a Jókai Mór regénye alapján készült Gazdag szegények című vígszínművel. Kossuth-díjas költőnk, a 70. születésnapját ünneplő Tőzsér Árpád szerzői estje október 19-én 17 órakor kezdődik a Csemadok székházának nagytermében. A költővel pályatársa, Cselényi László beszélget. A Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete megalakulásának 55. évfordulója alkalmából műsorral egybekötött megemlékezést rendez október 22-én a Vetvár művelődési házban. Történelmi kalandozásra invitálják a szervezők a közönséget november 9-én: a Csemadok nagytermében 17 órától történelmi ismeretterjesztő előadás kezdődik. A november 14-től 18-ig tartó Őszi Magyar Diáknapok ugyancsak a rendezvénysorozat keretében zajlanak.

A programoknak azonban ezúttal nem csupán Pozsony ad otthont: vannak külföldi helyszínek is. Október 15-én Brünnben, a spilberki várban koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak az aradi tizenhármak emlékére. November 5-én a magyarok ausztriai szimbolikus sírjánál, Bad-Deutsch-Altenburgban kerül sor koszorúzással egybekötött műsoros megemlékezésre, melyen fellép a Corda Fratum egyházi énekkar.

A Városi Kulturális Napokat december 4-én a komáromi Concordia vegyes kar adventi hangversenye zárja a Szent Miklós plébániatemplomban. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?