Folttisztítás

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:
Pácolt bútort negyedévenként viaszba mártott ronggyal dörzsölünk át. Ha piszkosabb, 4 deka viaszt felolvasztunk 14 deka terpentinolajat keverünk hozzá, puha ronggyal átdörzsöljük ezzel a keverékkel.

Leggyakrabban előforduló foltok és tisztításuk:

Pácolt bútort negyedévenként viaszba mártott ronggyal dörzsölünk át. Ha piszkosabb, 4 deka viaszt felolvasztunk 14 deka terpentinolajat keverünk hozzá, puha ronggyal átdörzsöljük ezzel a keverékkel.

Pecsétviasz-foltot eltüntetünk, ha óvatosan lekaparjuk, azután a foltos helyet hosszabb időre spirituszba áztatjuk. Jól kicsavarva, tiszta alkoholba mártott ruhával dörgöljük át.

Penészfolt. Fehérneműből eltüntethetjük, ha 16 gramm szalmiákport elkeverünk 65 gramm konyhasóval és ezt egy liter vízben feloldjuk. A fehérneműt napos helyre terítjük, a foltokat ezzel a folyadékkal megnedvesítjük, míg a foltok eltűnnek. Utána alaposan kimossuk.

Perzselt foltot fehérneműből gyenge klóroldattal vehetünk ki. Egy liter forró vízben feloldunk 10 gr klórt, letakarva állni hagyjuk, a tiszta vizet leöntjük és kendőn átszűrjük. Ebbe az oldatba mártott rongygyal dörzsöljük át a megperzselt helyet, utána jól kiöblítjük. Másik módja a folt eltüntetésének, ha a perzselt helyet hideg vízzel nedvesítjük, konyhasót szórunk reá és napra tesszük.

Rozsdafoltot, mely zsírfolt is egyben, nagyon nehéz eltüntetni. Leghatásosabb mosószere 1 rész szappanforgácsból, 1 rész glicerinből és 10 rész vízből áll. Rozsdafoltot sóskasóval vagy heresóval veszünk ki. A sót kevés forró vízben feloldjuk, a foltos részt abba mártogatjuk, de minden bemártás után odakészített tiszta vízben öblítjük. Ha a folt egészen kicsi, a sót megnedvesítjük, kissé megdörzsöljük vele a foltot, s azonnal öblítjük. Rozsdafoltot fehérneműből könnyen ki lehet venni horganysóval – fehér vitriol –, melyet vízben feloldunk és a foltot ezen oldattal mossuk. Pár perc múlva ki kell mosni a fehérneműt meleg vízben, s a feloldott horganysóval együtt eltűnik a rozsdafolt is. Ez sokkal könnyebb és biztonságosabb eljárás, mert heresónál könnyen megeshetik, hogy a rozsdafolttal együtt a vászon is eltűnik, illetve szétfoszlik. A horganysó nem árt a fehérneműnek.

Savfoltok. Sötét szöveten megismerhetők arról, hogy vöröses foltot hagynak. Szalmiákszesz- vagy szódaoldattal kell megérinteni és eltűnnek. Az anyag eredeti színét pedig a kloroform csaknem minden esetben visszaadja. Ha a folt régi, akkor nincs segítség, mert a sav szétroncsolja a szálakat. Sötét szövetből friss salétromsavfoltot hipermangánsavas nátronnal tüntethetünk el. Utána alaposan öblítsük. Régi foltokat pokolkőoldattal érintgessük, az megfeketíti. Mindezen savfoltoknál számolni kell azzal, hogy igazi eredménye a tisztításnak csak egészen frissiben van, mert különben, ha a folt el is tűnt, a megtámadott szálak hamarosan kiszakadnak.

Sárgult fehérneműt megfehérít a következő eljárás: három deci erős alkoholba egy deci terpentinszeszt keverünk. Jól összerázzuk, s ötven liter vízhez egy evőkanállal számítva öblítővizet készítünk. Ebben jól kiöblítjük a ruhát, utána lehetőleg napon szárítjuk. Egy másik módszer: a fehérneműt olyan vízbe áztatjuk, melyben konyhasót oldottunk fel, egy liter vízre 15 gramm sót számítunk. Ebben áztatjuk 12 óra hosszat, azután rendesen kimossuk.

Sárgaréz függönyrudat alkohol, bécsi mész és szalmiákszesz keverékével kell átdörzsölni, utána tiszta ruhával szárazra töröljük.

Selyemhímzéseket, szalagokat úgy mosunk, hogy szappan helyett tojásfehérjével kenjük be, azután langyos vízben öblítjük, nem túlságosan meleg helyen szárítjuk. Egészen gyenge keményítőoldatot megszűrünk finom, sűrű ruhán át, belemártjuk a hímzést vagy a szalagot, ruha között szárítjuk, s ruhán keresztül, nem egész szárazon vasaljuk.

Selyemruhák mosása. Egy liter forró vízben feloldunk félmaroknyi Lux-mosószert. Habosra verjük, azután hideg vízzel langyosra hűtjük. Ebben a lében nyomogatjuk ki a ruhát. Ha nagyon piszkos, megismételjük. Azután langyos vízben öblítjük tiszta ruha között megszikkasztjuk és félig nedvesen vasaljuk.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?