SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

bb

Az író, producer, komikus Issa Rae igazi kincs, aki egyszerre érzi a könnyed szórakoztatást és tudja átadni a társadalmi mondanivalót úgy, hogy az ne akadjon a torkunkon. A Bizonytalan az ő mesterműve.

Az HBO mindig is meghatározó játékosa volt az érett, nőközpontú sorozatoknak, és itt most végképp nem a szappanoperákra gondolok. A Szex és New Yorkkal annak idején elkaptak egy életérzést, és végre csináltak egy sorozatot a nők közötti barátságról, az egészet egy álom-New Yorkba helyezték, ahol szinte mindenki meseszerűen él. Később a Csajoknál a mesevilág már ment a levesbe, viszont a nők közötti barátság megmaradt központi témaként, néhány éve pedig berobbant a Bizonytalan, ami leginkább abban különbözik a Csajoktól, hogy New York helyett Los Angelesben játszódik, és fehérek helyett feketék a főszereplői. Higgyék el, ez két elég fontos és látványos különbség. A felszínen ugyanis a Bizonytalan is csak egy sokat csacsogós sorozat négy barátnőről, akik igyekeznek az élet minden területén ott lenni egymásnak, miközben a pasik jönnek-mennek az életükben, és jól fizető karriert építeni sem olyan egyszerű egy 21. századi nagyvárosban.

a

Ha a sorozat csak ennyiről szólna, már akkor sem lehetne egy rossz szavunk sem, csakhogy a Bizonytalanban Issa Rae és alkotótársai igazi multikulti nagyváros pezsgését kívánják bemutatni a feketék szemszögéből, egyrészt mélyebb betekintést engedve ezzel egy Európából csak borzasztó felszínesen ismert szubkultúrába, másrészt olyan társadalmi témákat boncolgatva, melyek a Black Lives Matter tüntetések idején nem is lehetnének aktuálisabbak. A negyedik évad egyik részében például Molly karaktere az ázsiai pasijával, valamint annak bátyjával és a bátyja feleségével utazik el egy hosszú hétvégi nyaralásra Mexikóba, és ugyan az epizód elsősorban arról szól, milyen nehéz lehet elfogadni a szerelmünk családját, és ezért milyen áldozatokat kell hoznunk, a kulcsjelenet mégis egy elsőre ártalmatlannak tűnő pillanat. Molly ugyanis a medencéből kiszállva kér egy törülközőt, ám míg az előtte érkező fehér párnak gond nélkül adnak, neki csak akkor, ha bemutatja a hotelszobát nyitó kártyáját. Molly felháborodik, rasszizmust kiált és balhét csap, míg a szerelme ázsiai tesója azzal csillapítja, hogy ez nem is rasszizmus, nincs itt miért balhézni. Egy ilyen szösszenetnyi jelenettel a sorozat megmutatja, hogy egyrészt az ázsiaiaknak Amerikában nem ugyanolyan szintű rasszizmussal kell szembenézniük, mint a feketéknek, másrészt az is kiderül, hogy még a kisebbségek tagjai között is megtalálható a rasszizmus, ami ellen egy ilyen kis ügyben is érdemes kiállni. Szó esik a rendőrök állandó vegzálásáról, valamint arról is, hogy egy fehérek uralta multinacionális vállalatban milyen nehéz feketeként érvényesülni, de ezek szépen, finoman a csajbarátságról és szerelmekről szóló sztoriba vannak beleszőve, és sosem nyomakodnak az előtérbe. A Bizonytalan négy évada nagyszerű szórakozás, és már úton az ötödik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?