És akkor Kerekes Vica kapott egy csokit

Rimaszombat |

<p>Soha ennyi versenyző és résztvevő nem készült még a legnagyobb hazai magyar vers- és prózamondó seregszemlére, mint idén. Egyrészt azért, mert a &bdquo;huszonötödiken&rdquo; ott lenni mindenkinek presztízskérdés, másrészt a felnőtt kategóriák és a lírai színpadok versenyében is népes a mezőny.&nbsp;</p>

A Tompa Mihály Országos Verseny ma kezdődő rimaszombati döntőjén összesen 294-en indulnak (ez körülbelül száz fővel több a szokásos létszámnál), és akkor még nem beszéltünk a kísérőkről: a szülőkről, a felkészítő tanárokról. Csak az érzékletesség kedvéért: szombatra 485 ebédet rendeltek a szervezők, a lefoglalható szálláshelyek felkutatásához pedig igen komoly szállásmesteri képességek szükségeltettek. 

Köszönet Kamenár Évának 

Rimaszombatban ez az egyetlen országos jelentőségű magyar kulturális rendezvény. Ma már egyértelmű, hogy jó ötlet volt áttelepíteni Komáromból, a Jókai Napokról Gömörország szívébe. Anno a merész ötlet a tornaljai születésű Kamenár Horváth Éva fejéből pattant ki, aki idén visszavonul, másoknak adva át a stafétabotot. A ma esti megnyitón különleges műsorral köszönik meg neki az elmúlt 25 év munkáját. Olyanok lépnek színpadra, akik rangot és arculatot adtak ennek a seregszemlének: Bárdos Ágnes, aki eddig minden évben zsűritag volt, Mikó Attila, aki ízes palóc tájszólásával már apró legény korában elbűvölte a nézőket, Nagy Gábor, az országos döntők jellegzetes alakja, Tóbisz Titusz operaénekes, aki megzenésített versekkel érkezik, és Juhász László, aki az évek alatt országos kategóriagyőztes, zsűritag és ünnepi szónok is volt már. A megnyitót követően Soóky László A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című monodrámáját adja elő Benkő Géza színművész és visszajáró zsűritag. 

Annyian lesznek, mint a hőskorban 

Holnap reggel 8 órakor kezdődnek az országos döntők, egy kategóriát kivéve. A lírai színpadok seregszemléje szombat délelőtt zajlik, abban az időben, amikor a többiek a zsűri szakmai értékelését hallgatják. Povinszky Elvirától, a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának titkárától megtudtuk, hogy a tavalyi három csoporthoz képest idén 8 lírai színpad mutatja be műsorát. Szintén sokan vannak az énekelt versek kategóriájában, az előzsűri 23 indulóból választotta ki azt a 16 csoportot, amely szerepelhet Rimaszombatban. Az évek óta agonizáló felnőtt kategóriákban pedig a hőskort idéző részvétel várható, a versmondók például idén tizennégyen vannak. A jubileum alkalmából olyanok is kedvet kaptak a megmérettetéshez, akik 10–15 éve nem álltak színpadra. 

2001-ben elsöprő győzelmet aratott Rimaszombatban a dunaszerdahelyi Kicsi Hang verséneklő együttes, a holnap este „sztárfellépői”, kicsik és nagyok kedvencei. Előttük a rimaszombati születésű, Egerben karriert csináló Csendes László lép színpadra egy Heltai Jenő írásaiból készült műsorral. Holnap este adják át a Kulcsár Tibor-díjat is.

Kisvonat, slam poetry, villámcsődület 

A fesztiválklub vélhetően éjszakába nyúló slam poetry műsort kínál Laboda Róbert és Melecsky Kristóf vezényletével, utóbbi ősszel kezdi meg tanulmányait a pozsonyi színművészeti egyetemen. Már most szólunk, hogy „open mic” is lesz, azaz bárki kiállhat a színpadra saját alkotásával. 

A pénteki nap további különleges meglepetése egy kisvonat (illetve vonatosra dizájnolt busz), a rimaszombati önkormányzat hozzájárulása a programhoz: a városnéző túrák délelőtt óránként indulnak, az útvonalat Sebők Valéria, az országos verseny egykori szervezője állította össze, és ő lesz az idegenvezető is. 

Szombat délelőtt a füleki Motolla Műhely tart kézműves foglalkozásokat mindazoknak, akik már túlestek a szakmai értékelésen, a kiállítóteremben pedig délután rimaszombati képzőművészek alkotásaiból nyílik tárlat. Három órától a Csavar Színház, azaz Gál Tamás és Kiss Szilvia szórakoztatja a nagyérdeműt Az ördögbeee!!! című fergeteges előadásával. Ők is rendszeres visszajárók, szereplőként, zsűritagként, mostanában pedig büszke szülőként is. 

És egy újabb különleges megmozdulás: 16 órakor villámcsődület, azaz flashmob kezdődik Tóth Árpád zenetanár és sokéves zsűritag vezényletével, aki Sütő András és Tompa Mihály gondolatait zenésítette meg, Amíg egy nemzet énekel címmel. Ebből már sejteni lehet, hogy hatalmas közös dalolás várható a művelődési ház előtti téren. 

„Nagyon jólesett, hogy akit csak megszólítottam, azonnal igent mondott a szereplésre, zsűrizésre. Ezt a Tompa Mihály Országos Verseny iránti elismerésnek tekintem. A 35 tagú szervezőcsapat nevében köszönöm a pozitív hozzáállást” – mondta Povinszky Elvira. 

És akkor Kerekes Vica kapott egy csokit 

Természetesen idén is megjelenik a Rikkancs nevű fesztiválújság, amelyet helyi fiatalok szerkesztenek, és amelynek nevét egyébként egy füleki versmondó kislány, Kerekes Vica találta ki annak idején. Ez a kislány ma már három országban is keresett filmszínésznő, akkor viszont csak egy jóféle csoki volt a jutalma. Ha jól emlékszem, a saját pénzéből vette neki az egyik szervező, mert a legelső rimaszombati döntő kaotikus nyüzsgésében valahogy elfelejtették kitalálni, mit kapjon a „pályázat nyertese”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?