Élőben és online is: már tart a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

berlinale

A Berlinale nyitányát a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál kevesebb pompával ünnepelték, így például a legnagyobb külföldi filmsztárok közül senki nem vett részt az első versenyfilm vetítése előtt tartott gálán. Ugyanakkor önmagában komoly tény, hogy a járvány ötödik hulláma elleni védekezés közben sikerült megszervezni a szemlét.

A szervezők két változattal, a hagyományos és a tavaly kipróbált online fesztiválformátummal készültek a 72. Berlinaléra, és csak januárban kapták meg az engedélyeket az úgynevezett jelenléti rendezvény megtartására, számos járványvédelmi kikötéssel. A vetítésekre például csak oltással vagy gyógyultsági igazolással, valamint – az emlékeztető oltással is rendelkezőket kivéve – friss negatív teszttel lehet belépni, minden második helyet üresen kell hagyni és FFP 2-es minősítésű maszkot kell viselni. Fogadások sincsenek az idei Berlinalén, a fesztivál szakmai kísérőrendezvényeit, köztük a European Film Market filmipari vásárt pedig ismét online formátumban tartják meg.

A február 20-ig tartó szemlén valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be. A fesztivál csütörtök este, Francois Ozon francia rendező és forgatókönyv-író Peter von Kant című alkotásának világpremierjével kezdődött. A Petra von Kant keserű könnyei című 1972-es nyugatnémet filmdráma – Rainer Werner Fassbinder rendezésének – feldolgozása 17 alkotással együtt versenyez a német főváros szemléjén a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. Egy kivételével – Phillys Nagy Call Jane című filmjén kívül – valamennyi a Berlinalén látható először. A díjakról döntő nemzetközi zsűrit M. Night Shyamalan amerikai rendező vezeti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?