Elhunyt Woodstock atyja, Michael Lang

rrr
New York |

Hetvenhét éves korában elhunyt Michael Lang, a legendás 1969-es woodstocki fesztivál megálmodója és fő szervezője, akinek a mai fesztiválkultúra is sokat köszönhet, bár utolsó próbálkozása, a Woodstock 50 tavalyelőtt csúfos kudarccal végződött.

Lang halálát limfómia, azaz nyirokdaganat okozta, egy New York-i kórházban hunyt el. Barátai szerint szinte az utolsó pillanatig aktív volt, de a woodstocki fesztivál ötvenedik évfordulájára szervezett rendezvény körüli gondok, majd a fesztivál lefújása rendkívül megviselték.

1969-ben ő volt az, aki kiharcolta a hatóságoknál a szükséges engedélyeket, és huszonöt évesen sikerült megszerveznie minden idők leghíresebb könnyűzenei eseményét, amelyre máig hivatkoznak. A rockzene sokak szerint Woodstockban vívta meg művészetté válásának szabadságharcát.

A New York állambeli Bethelben megtartott monstre koncert, amelyen a legnagyobb sztárok léptek fel, és amely több mint 400 ezres tömeget mozgósított 1969. augusztus 15. és 18. között, minden logisztikai malőr (kilométeres dugók, szakadó eső, víz- és élelmiszerhiány) ellenére óriási siker lett. Rengeteg fesztivál számára jelentett mintát Woodstock. Megteremtette a rituálét, amit a többiek lemásolhattak" - magyarázta Michael Lang, akinek alakját Ang Lee játékfilmje, a Woodstock a kertemben (Taking Woodstock) is megidézi.

Érdekes, hogy tulajdonképpen nem is ez volt az első nagy amerikai rockfesztivál, megelőzte az 1967-es kaliforniai Monterey Pop, amelyen mintegy 200 ezren vettek részt, valamint az 1968-as Miami popfesztivál, amelyet szintén Michael Lang szervezett. Aztán szinte hetekkel Woodstock előtt tartották az atlantai Nemzetközi Popfesztivált, ahol a Led Zeppelin, a Creedence Clearwater Revival és Janis Joplin is fellépett. Jellemző, hogy a The New York Times majdnem lemaradt Woodstockról, mivel azt hitték, az csak a korábbi fesztiválok folytatása.

Lang abban a szervezőbizottságban is benne volt, amely a 30. évforduló megünneplését készítette elő 1999-ben. A próbálkozás katasztrofálisra sikeredett – káosz és rendezetlenség jellemezte. A közönség egy része fellázadt a helyszínen tapasztalt nomád körülmények és a túlárazott és étel- és italkínálat miatt. Tömegverekedés tört ki, a meghirdetett koncertek egy része elmaradt, a fellépők pedig a szervező stáb professzionalitásának hiányára panaszkodtak.

Sokan reménykedtek benne, hogy 2019-ben sikerül helyre hozni valamicskét Woodstock megtépázott renoméjából, de a jubileumi rendezvény nem kapta meg a szükséges tisztiorvosi engedélyt, a hatóságok nem találták biztonságosnak a kiszemelt két helyszín egyikét sem, illetve sokallták a 150 ezresre tervezett tömeget. Ezért a Woodstock 50 fesztivált az utolsó pillanatban le kellett fújni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?