Elhunyt Matthew Perry, a Jóbarátok sztárja

matthew perry

Saját jakuzzijába fulladt bele tegnap éjjel Matthew Perry, akit a Jóbarátok sorozat Chandlereként ismert meg a világ. A színész 54 éves volt. Tavaly megjelent, magyarul is olvasható önéletrajzában nyíltan vallott alkohol- és drogfüggőségéről.

A halál pontos okát eddig nem közölték, vélhetően napokig eltart a vizsgálat, és az eredmény nyilván kellően szofisztikált lesz – a hirtelen szívleállást szeretik leginkább közölni a sajtóval ilyen esetekben. Matthew Perry azonban nem titkolta el a világ elől, hogy komoly függőségekkel küzd. Azt is elárulta életrajzi kötetében (Friends, Lovers and the Big Terrible Thing – magyar kiadásban: Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet), hogy kb. 9 millió dollárt költött elvonókúrákra, és hogy a Jóbarátok kilencedik évadának forgatása alatt teljesen tiszta volt, a harmadik évadra viszont egyáltalán nem emlékszik.

Pedig pont ez volt az az évad, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Jóbarátok (Friends) sorozat sikere túlnő valamennyi eddigi amerikai sitcom fogadtatásán. Valami olyasmi történt akkor, mint a Csillagok háborúja harmadik része után. És ha már Star Wars, akkor helyezzük el Matthew Perryt a történetben: Chandler Bing karaktere olyan volt a Jóbarátok első három évadában, mint Han Solo a Star Wars első három részében. Nem az övé volt a főszerep, de nélküle kevésbé színesen alakult volna a történet, és hiányoztak volna belőle azok az ikonikus pillanatok, amelyek igazán naggyá tették. A Jóbarátok 1994 és 2004 között tíz évadot élt meg, az utolsó, 234. epizódot 52,5 millióan nézték meg, ami a kétezres évek nézettségi rekordja lett.

Matthew Perry édesanyja a kanadai miniszterelnök, Pierre Trudeau sajtótitkára volt, amikor hozzáment egy amerikai színészhez, John Bennett Perryhez. A házasság két évig tartott, Matthew egyéves sem volt, amikor szülei elváltak. Tizenöt éves koráig édesanyjával élt Kanadában, majd komoly döntést hozott: apjához költözött Los Angelesbe. John Bennett Perry egy amerikai arcszeszmárka tévéreklámjában tett szert országos hírnévre, később kapott néhány fontosabb filmszerepet, de egész életében epizódszerepekből élt. Fia azonban így is csodálta őt, és imádta Los Angelest. Az is megadatott nekik, hogy együtt játsszanak, méghozzá apát és fiát, a Bolond szél fúj (Fools Rush In) című 1997-es romantikus vígjátékban. A fiú akkorra már világsztár volt a Jóbarátoknak köszönhetően, ő ajánlotta be édesapját a stúdiónak.

Ő viszont nem atyai protekcióval került a filmiparba. Egy presszóban fedezte fel William Richert rendező, amint épp „egy csapat lányt szórakoztatott“. Megkérdezte tőle, lenne-e kedve szerepelni következő filmjében, River Phoenix oldalán. Perrynek szerencsére volt kedve, ráadásul akkor már színészetet tanult. Önéletrajzi könyvében külön fejezetben taglalja, hogy hogy kamaszként mennyire vágyott a hírnévre, hogy könnyebben tudjon csajozni, sok pénze legyen, és mindig a legjobb asztalt kapja az éttermekben. Vagyis menő akart lenni, mint minden tinédzser.

Pár kisebb sorozatszerepet követően, huszonhárom évesen került be a Jóbarátokba – a rendező szerint Chandler karakterére volt a legnehezebb megfelelő színészt találniuk, mert ez a szerep csak úgy ímmel-ámmal volt megírva, vagyis a színészen múlott, mennyire lesz hihető. (Mivel a stúdió nem számított ekkora sikerre, nem dobta vissza a forgatókönyvíróknak további árnyalásra Chandler karakterét, inkább abban bíztak, hogy a kiválasztott színész majd megoldja a feladatot). A castingra jelentkezők közül egyébként szinte mindenki tiszta lappal indult, egyedül Courteney Cox volt valamennyire ismert egy korábbi sorozatnak köszönhetően.

A többi már történelem: a Jóbarátok minden addigi sorozat-rekordot megdöntött, egy csomó díjat nyert, és máig rendkívül népszerű. Perry későbbi karrierje során nem tudott a Jóbarátok sikerének közelébe érni. Több sorozatban tűnt fel epizódszerepekben, 2006-ban egy évadot élt meg a Színfalak mögött (Studio 60 on the Sunset Strip) című, tévézésről szóló sorozata, amelyet ő írt és finanszírozott, 2015-ben pedig a Jack Lemmon – Walter Matthau-féle Furcsa pár szitkomos újragondolásában három évadon át játszott főszerepet. Legnagyobb filmes sikerei a 2000-ben készült Bérgyilkos a szomszédom és a 2009-es Megint 17 voltak. A színész 2021-ben a Jóbarátok: Újra című nosztalgizó show-ban tűnt fel utoljára a képernyőkön. A sorozatot gyártó Warner Bros a következő közleményt adta ki halála kapcsán: „Megrendültünk szeretett barátunk, Matthew Perry halála miatt. Matthew hihetetlenül tehetséges színész volt, és kitörölhetetlen része a Warner Bros. televíziós családnak.. Komikus zsenialitásának hatása világszerte érezhető volt, és öröksége sokak szívében él tovább. Ez egy szívszorító nap.“

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?