Az erő velünk van május negyedikén (is)

2019 után sem maradunk Star Wars-filmek nélkül

Már minden napra jut valami” – szokás ezt mondani akkor, ha emléknapokról van szó. Japánban nemzeti ünnep május negyedik napja, illetve 1959-ben ezen a napon adták át az első Grammy-díjat. A Csillagok háborúja rajongóinak pedig nemzetközi ünnep 1979 óta, amikor is egy érdekes szójáték került be a köztudatba.

May the Fourth Be with You

1979-ben Margaret Thatcher lett az Egyesült Királyság első női miniszterelnöke és a pártja a következő mondattal köszöntötte őt: May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations. Ez annyit tesz, hogy: Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk. A „​​​​​​​May the Fourth kiejtése angolban nagyon hasonlít a „​​​​​​​​​​​​​​May the Force-ra, amely a Star Wars filmek ikonikus mondata, jelentése: az erő legyen veled.

A Star Wars

A Star Wars világa a filmipar egy nagyon meghatározó eleme, minden idők egyik legnagyobb űrkalandja. Műfaji meghatározása sok esetben vitatott, mivel sorolhatnánk a sci-fi kategóriájába is, de a mérleg nyelve legtöbb esetben inkább a fantasy felé billen (specifikusabban fantasztikus-tudományos). A filmek mellett megszámlálhatatlan mennyiségű könyv látott napvilágot és nem kevesebb sorozat, tv-műsor, valamint képregény. Az univerzumban tevékenykedők a történeteket felosztották kánonra és legendákra. Minden ami “hivatalos”, azt a kánon részének tekintjük, s a többi a legendák tömkelegét gyarapítja. Gondolhatjuk azt, hogy ez csak egy film, miért olyan nagy dolog… Helyesbíteni kell, hiszen nem csak egy film, hanem igazából korszakalkotó, szemléletformáló és korosztályokat megszólító műalkotás, ami óriási hatással volt a filmiparra, az irodalomra, a művészetekre és nem kevés politikai válságot is közvetített a társadalom felé. 

A csillagok között

Mark Hamill (Luke Skywalker), aki az egyik főszereplőt alakítja úgy nyilatkozott a filmről, hogy ez egy csodálatos erkölcsi tanmese. George Lucas többször elmondta, hogy nem sikerfilmet akart, s abszolút nem számított rá, hogy ekkorát fog ütni. Nem csak a mozizás élményét változtatta meg a Csillagok háborújának galaktikus története, hanem a filmkészítés mesterségébe is bőven belenyúlt. Egy jelenséggé vált, amely szerves része a popkultúrának, s “mindenhol” ott van, akárcsak az “erő”. A film megálmodója úgy véli, hogy a hetvenes években uralkodó filmipari káosz hozta meg azt a lehetőséget, hogy megrendezhettek egy ilyen filmet, másként nem kerülhetett volna sor erre. Az “Eredeti trilógia” első része 1977. május 25-én került vászonra Egy új remény címmel. A film megírásánál olyan egyetemes gondolatok és történetek voltak hatással George Lucasra, amelyek világunkat formálják. Nem véletlen, hogy Joseph Campbell valláskutató is helyet kapott a munkafolyamatban. Az űroperában megpróbálták visszaadni az eposzok átütő erejét, s az irodalomoktatásból ismert eposzi kellékek is jól fellelhetők a történetben. Az eredeti forgatókönyv 200 oldal körül volt, s végül az egyharmadát forgatták le első körben, mert csak erre kaptak lehetőségek a filmstúdióban. A maradék kétharmad később került csak vászonra. 

Harrison Ford, mint segítő

Kevesen tudják, hogy Harrison Ford elsődlegesen nem Han Solo szerepére jelentkezett akkoriban. Már ismert volt a filmiparban, s ő konkrétan egy segítő szerepet kapott azoknál a színészeknél, akik a meghallgatásra jöttek. Valójában hozzájárult a felvételiztetéshez. George Lucas nem szerette volna, hogy ha ő játssza el a zsivány szerepét, viszont a fölényeskedő hangnem és az a személyiség, amit kölcsönzött a karakternek, végül meggyőzte a rendezőt.

Különleges “kémia” működött közte és Mark Hamill között. Ford úgy nyilatkozott róla, hogy mind a kettőjüknek megvolt a saját elképzelésük a karakterek működéséről, s végül az ellentétes gondolkodás hozta őket össze. Érezni lehetett az állandó feszültséget. Lehet nem véletlen, hogy az ellentétek vonzzák egymást? 

Minden generáció táplálkozhat belőle

Sok kritika érte az utóbbi időben a Star Wars univerzumában játszódó filmeket és sorozatok, miszerint már nem olyan, mint az “eredeti”. Három trilógia látott napvilágot és kettő élőszereplős antológia film a sorozatok és az animációs filmek mellett. Az “Eredeti trilógia” a hetvenes és nyolcvanas években hódította meg a mozikat, s egyértelmű, hogy olyan stílusban készültek, amelyek megérintették az akkori generáció fiataljait. Az “Előzmény trilógia” körülbelül húsz évvel később került megrendezésre, már egy egészen más filmipari technológiával és olyan elemekkel dolgozott, amelyek a kilencvenes és kétezres évek lázadóit próbálja megszólítani. A “Folytatás trilógia” első része, vagyis a hetedik epizód tíz évvel azután jelent meg, hogy 2005 májusában levetítették A sithek bosszúját. Itt is olyan látványelemeket használtak már, amelyek kimondottan megérinti a fiatalok ingerküszöbét. Mindegyik trilógiának megvan a sajátos "feszültsége", amit a generáció magára tud applikálni. Láthatjuk hogyan változott az évtizedek alatt a filmipar, s miképp próbált a Csillagok háborúja is alkalmazkodni hozzá, mégis megtartva egy adott történetszálat. 

Irodalom, tudomány, oktatás, politika

A Star Wars univerzuma egy olyan szintre kúszott fel, hogy az élet különböző területein is vizsgálják hatásukat. Magyarországon 2018-ban látott napvilágot az Athenaeum Kiadótól a Nevelj Jedit! című tanulmánykötet, amelyet Nagy Ádám, egyetemi docens állított össze. A kötetben Galuska László Pál és Feleky Mirkó foglalkozik a tanulással és műveltséggel a Star Wars és a Trónok harca világában. Kitérnek a fantasztikus világban megjelenő buddhista elemekre, majd a futurisztikus környezetre épített Római Birodalomra, s végül a jedik között működő szamuráj stílusú erényekről is szó esik. A későbbiekben megjelent tanulmánykötetek rendszeres vendége a George Lucas által kreált világ. Nagyító alá kerül az identitásformálás, avagy ki lesz az életben Luke Skywalker, vagy épp Darth Vader, illetve Tóth Csaba, Hoffman István és Földi Bence a Star Wars politikáját szedik darabokra. 2021-ben pedig Lattman Tamás a klónháborúval és a hadviselés jogával foglalkozik Az ébredő jogerő című kötetben. Mindemellett számtalan magyar nyelvű tanulmány és dolgozat, és még több külföldi írás látott napvilágot. 

A jövő…

“Mindig több a kérdés, mint a válasz” - hallhattuk Yoda mestertől, aki a legnagyobb bölcs szerepét tölti be a Star Wars világában. Sok kérdés lebeg a filmek körül, hogy vajon miként fog tovább folytatódni a sorozat. Jelenleg a Disney+-on hódító műsorok próbálják megalapozni az új “Rian Johnson trilógiát”, ami új szálat hozhat be az univerzumba, mivel a Skywalker érát sikeresen lezárták. Vegyes érzéseket vált ki az emberekből a történetek vezetése és bizony nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy A Mandalori valóban egy olyan széria lett, amely a régi filmek hangulatát idézve tereli egybe a sokrétegű közönséget. Hogy képes lesz-e a Star Wars továbbvinni azt a képet, amit George Lucas a hetvenes években megálmodott, még nem tudni, viszont a közönségnek is el kell fogadnia azt, hogy az évek múlásával minden változik, s itt már évtizedekről beszélünk. Az erő legyen velünk!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?