Aranyszem fesztivál

Pohárnok Gergely kapta – többek között a Fekete Kefe és a Hukkle című filmekért – az év operatőre elnevezésű díjat az Aranyszem Operatőr Fesztiválon Budapesten.

Pohárnok Gergely kapta – többek között a Fekete Kefe és a Hukkle című filmekért – az év operatőre elnevezésű díjat az Aranyszem Operatőr Fesztiválon Budapesten.

A rendezvényen adták át először a Legenda-életműdíjat, amelyben négy alkotó részesült: Illés György, Tóth János, valamint az Egyesült Államokból ez alkalomra hazaérkezett Kovács László és Zsigmond Vilmos.

A kitüntetést olyan operatőrök nyerhetik el, akiknek a munkássága évtizedeken át követendő példa volt, és akik az egész világon hozzájárultak a magyar filmesek megismeréséhez.

A ma a 91. születésnapját ünneplő, Kossuth-díjas Illés György nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Ház a sziklák alatt, a Pacsirta, a Szegény gazdagok vagy A Pál utcai fiúk. A szintén Kossuth-díjas Tóth János fényképezte a Szerelem, a Macskajáték és az Egy erkölcsös éjszaka című alkotásokat.

Kovács László volt például a Szelid motorosok, a Maszk és a Szellemirtók operatőre. Zsigmond Vilmos a Steven Spielberg rendezte Harmadik típusú találkozásokért Oscar-díjat kapott, ő fényképezte továbbá a Szarvasvadászt és a Bánk bánt is. (A két alkotó 1956 novemberében együtt hagyta el az országot, táskájukban csaknem tízezer méter filmfelvétellel.)

A Magyar Operatőrök Társasága (HSC) másodszor hirdette meg az Aranyszem fesztivált, amelyen kilencven operatőr 121 filmje indult. Az alkotások tizenhat kategóriában versenyeztek.

A játékfilmek operatőrei közül Nagy András (A fény ösvényei) nyert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?