Aki még nem látta, igyekezzen

cdd

Utoljára láthatja a komáromi közönség Spiró György Prah című vígjátékát a Komáromi Jókai Színházban. Még vannak szabad helyek a szombat esti előadásra, amelyet melegen ajánlunk önöknek, akár nyertek valaha a lottón, akár nem.

Spiró Györgyre jellemző, hogy vígjátékaiban sem kínál felhőtlen kacagást, illetve minden felkacagás után elszégyelljük magunkat a nézőtéren.A Prah című két szereplős darabot annak idején Anger Zsolt rendezte. Molnár Xénia és Mokos Attila egy vidéki házaspárt alakítanak, akiknek ötöse lett a lottón. A szerény körülmények között emberek elélyt kapnak egy jobb életre. De az is előfordulhat, hogy minden sokkal rosszabb lesz.

Ez a dilemma a darab központi konfliktusa. Vajon a pénztől, egy „jugói” nyaralótól, a külföldi tanulmányoktól boldogabbak lesznek-e a szereplők? Mindannyian elgondolkodunk néha napján, hogy mihez kezdenénk ennyi pénzzel, kétmillió euróval. Százas címletekből vajon milyen magas tornyot tudnánk építeni? Eltitkolnánk, vagy büszkén vállalnánk, netán külföldre menekülnénk az összeggel, mindent hátra hagyva?

A házaspár gyorsan végigzongorázza az összes lehetséges kimenetelt: bekopogtatnak-e a kapzsi családtagok vagy elrabolja-e a maffia a gyermekeiket, hogy megszerezze a pénzt? Jót tesznek-e a gyerekekkel, ha ennyi pénzhez jutnak, és vajon az ő hosszú házasságuk megerősödik a pénz által, vagy darabokra hullik?

Komáromban 2010-ben mutatták be az előadást. Molnár Xénia akkor elmondta, húszéves álma vált valóra azzal, hogy Mokos Attilával játszhatott. „Emlékszem, Anger Zsolt rendező megkérdezte az olvasópróbán, hogy milyen viszonyban vagyunk. Egymásra néztünk és nevettünk. Jó játszani olyan partnerrel, akiben megbízom, akitől tanulhatok, aki megtart. Attilával színpadon kívül, emberileg is jól megértjük egymást, barátok vagyunk.” 

Később mindketten más partnerekkel is játszották a művet. Molnár Xénia az örsújfalui ÉS?! Színház tagjával, Panyi Zoltánnal, Mokos Attila pedig volt főiskolás osztálytársával, Tóbiás Szidivel, szlovákul, Juraj Nvota rendezésében szintén sikert aratott. 

Azok, aki még semmilyen formában nem találkoztak ezzel a darabbal, május 14-én pótolhatják ezt az érthetetlen mulasztást. Azok pedig, akik évekkel ezelőtt látták, nosztalgikus hangulatba kerülhetnek az utolsó komáromi előadáson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?