A törvény nevében elmossa a határokat

<p>Egy friss Oscar-díjas színész és egy kétszeres Oscar-jelölt egy tévésorozatban: Matthew McConaughey és Woody Harrelson a főszereplője az utóbbi évek egyik legjobb, A törvény nevében című sorozatnak.</p>

2013 nyarán kezdtek el szállingózni az első hírek és promóciós anyagok az HBO legújabb dobásáról, A törvény nevében című sorozatról (eredeti címe: True Detective), melyben olyan A kategóriás mozisztárok kaptak szerepet, mint Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan és Kevin Dunn.

Első pillantásra talán furcsán hat, hogy ilyen nagy sztárok vállalnak szerepet egy televíziós sorozatban. Az utóbbi években azonban egyre több hollywoodi sztár döntése bizonyítja: nem is olyan ciki átlépni a mozivászonról a képernyőre.

Eltűnő határok
A határokat a 24 című sorozat kezdte lebontani még 2005-ben. A széria előtt a híres sztárok csupán néhány epizód erejéig ugrottak be a sorozatokba, egy-egy mellékszereplő megformálására. A 24 azonban mérföldkő volt, a készítőknek sikerült megnyerniük Jack Bauer szerepére Kiefer Sutherlandet, aki elismert név Hollywood csillagai között. Olyan filmeket tud maga mögött, mint az Egyenesen át, A vadnyugat fiai vagy az Egy becsületbeli ügy.

Azóta sorban érkeztek a minőségi sorozatok, melyekben neves színészek játszották a főszerepet.

Minőségi javulás
Mi vonzza a vászonról a televíziós produkciókhoz a sztárokat? Nyilvánvalóan a pénz, az idő és nem utolsósorban a sorozatok minőségi javulása.

Az első két tényezőt lényegében együtt kell kezelnünk. Manapság, ha egy színész vállal egy mozis projektet, egyáltalán nem biztos, hogy pár hónapon belül elindul a forgatás. Megtörténhet, hogy egyes filmtervek évekig pihennek a fiókban, és az sem ritka, hogy végleg a kukában kötnek ki. A sorozatoknál nem ilyen drasztikus a helyzet, persze kockázat itt is akad. A szériákból leforgatják az első, úgynevezett pilot epizódot. Ha ez elnyeri a nézők tetszését, akkor a stúdió megrendel egy teljes évadot. Egy jó sorozat évekig munkát adhat a színészeknek. Az állandó munkalehetőséggel pedig állandó bevétel is jár. Kiszivárgott hírek szerint Charlie Sheen – nem tévedés – 1 250 000 dollárt keresett epizódonként a Két pasi meg egy kicsi című sorozatban, Dr. House, azaz Hugh Laurie pedig 400 000 dollárt tett zsebre epizódonként.

Úgy tűnik, Hollywoodban mostanság ötlethiányban szenvednek. A forgatókönyvírók inkább kerülik a kockázatot, már ott tartanak, hogy a feldolgozásokat is feldolgozzák. A sorozatok szkriptjei azonban még ma is tudnak újat és legfőképpen minőségit mutatni. Az új kihívások pedig vonzóak lehetnek a nagy mozisztárok számára is.

A messzi dél vadjai
A törvény nevében eredetileg regénynek indult, Nic Pizzolatto azonban írás közben úgy gondolta, a legjobban egy sorozaton keresztül tudná elmesélni ezt a történetet. A rendező székét az eddig ismeretlen Cary Fukunaga foglalta el, akinek olyan nagy neveket sikerült megnyernie, mint Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan és Kevin Dunn. Ennek tükrében nem is csoda, hogy a sorozat jogaiért három nagy kábelcsatorna vívott harcot: az FX, a Showtime és az HBO. Végül az HBO-nak sikerült megnyernie a licitháborút.

Ahogy a szereplőgárda, úgy a történet felütése sem mindennapi: 1995-ben járunk, Louisianában. Egy farmer egy fához kötözött meztelen női holttestet talál. A halott fejét agancs, a hátát pedig fura szimbólumok díszítik. Erre a helyszínre érkezik ki Rust Cohle (Matthew McConaughey) és Martin Hart (Woody Harrelson) nyomozó. A következő jelenetben pedig már a jelenben vagyunk, ahol a két exrendőrt az FBI nyomozói hallgatják ki. Az FBI úgy véli, a rituális gyilkosságok folytatódnak, ezért mindent tudni akarnak a 17 évvel ezelőtti nyomozásról.

A törvény nevében középpontjában nem a nyomozás, illetve a gyilkos leleplezése áll, sokkal inkább az a kérdés, miként élik meg a detektívek a szörnyű ügyet. Éppen ezért a sorozat meglehetősen megosztotta a nézőket. Sokan hiányolják a történetből a fordulatokat, mások viszont az egekig magasztalják a karakterközpontúsága miatt. Két dologban azonban mindkét tábor egyetért. McConaughey és Harrelson olyan felejthetetlen alakítást nyújt, amire ritkán van példa a sorozatok világában. Továbbá: rég volt olyan sorozat, ami ennyire megmozgatta volna az embereket. Mivel a szériában nem varrtak el minden szálat, az interneten lépten-nyomon a True Detectivvel kapcsolatos fórumokba botlik a netező, ahol a rajongók sorra gyártják az összeesküvés-elméleteket, az alternatív megoldásokat.

Csakhogy hiába, Nic Pizzolatto lezárta a sorozatot, nem lesz folytatás. Illetve lesz, de már más karakterekkel, más történettel. Az HBO már megrendelte a második évadot. Egyes források szerint a következő szezon egyik főszereplője Brad Pitt lehet.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?