A tévézés mint üzletág

<p>Az egyre népszerűbb VOD (video-on-demand) alapú szolgáltatások nem csupán a mozi, de a televízió jövőjére is óriási hatással lehetnek. Úgy tűnik, a Netflix történelmet írt a House of Cards című saját gyártású sorozatával.</p>

HORVÁTH GERGŐ

Ezzel bebizonyosodott, hogy a fizetett online tartalomszolgáltatás új távlatokat nyithat a televíziózásban. Az események innentől minden bizonnyal felgyorsulnak.

A tévés üzletág szereplői évtizedeken át hasonló játékszabályok szerint játszottak. Adott volt egy potenciális piac, megjósolható reklámköltségekkel. A műsorszolgáltatás értékét a piaci feltételek határozták meg. A költségszámítás egyszerű volt: a nézőszám szorozva a hirdetési rátákkal, mínusz az előre megbecsült határérték.

Eddig átlátható volt a piac

A hierarchia ennek megfelelően követte a piaci struktúrát. A nagy hálózatok, hogy minél magasabb nézőszámot és profitot árjenek el, eredeti műsorokba invesztáltak. Ha ezek a jogdíjas formátumok (X-Faktor, The Voice stb.) sikeresek voltak, további bevételekre tehettek szert. A helyi állomások eközben a régebbi filmek vetítési jogait megvásárolva próbáltak érvényesülni. Ebben a rendszerben a piaci szereplők tisztában voltak azzal, kikkel és milyen célokért konkurálnak. Manapság azonban, amikor a televíziózás piaca ennyire változóban van, a határok is eltolódtak, és a szolgáltatóknak is egyre nehezebb különbséget tenniük barát és ellenség között.

A Netflix robbantott

A Netflix első ránézésre meglehetősen telített piacra tört be. Szolgáltatásának a már Európában is gyökeret eresztett VoD az alapja, melynek lényege, hogy mindenki akkor nézheti meg kedvenc tévéműsorait, amikor akarja. A cég annyival ment elébe versenytársainak (és sikere is ebben rejlik), hogy erre a platformra készít saját műsort. Sőt, egyes műsorok kizárólagos forgalmazási jogait is megvásárolta. Azt ugyan még korai lenne állítani, hogy ez a fajta műsorszolgáltatás a közeljövőben dominánssá válhat, de a tények önmagukért beszélnek. A Netflix sorozata, a House of Cards az első olyan széria, amely elkerülte a hagyományos szolgáltatókat. Szintén először fordult elő a televíziózás történetében, hogy egy sorozat összes részét egyszerre tegyék elérhetővé a nézők számára. Továbbá a House of Cards az első olyan hagyományos csatornákon nem látható sorozat, melyet (összesen 14) Emmy-díjra jelöltek.

Kevin Spacey, a sorozat főszereplője az Edingurghi Televíziós Fesztivál gáláján így méltatta ezt a modellt. „A Netflix sikere egy dolgot bizonyít: a közönség a kezébe akarja venni az irányítást. Úgy vélem, sikerült megmutatnunk, hogy megtanultuk a leckét, amit a zeneipar nem tudott: odaadni az embereknek azt, amit akarnak, amikor akarják, ésszerű áron. Így sokkal nagyobb valószínűséggel fognak fizetni érte, ahelyett, hogy ellopnák. Természetesen lesznek néhányan, akik továbbra is el fogják lopni, de hiszem, hogy az új modell egy bizonyos mértékben elejét tudja venni a kalóztevékenységnek.”

Versenyhelyzetben

Természetesen a piacnak számos résztvevője van, és még nem biztos, hogy a Netflix által kijelölt irány maga alá temeti a hagyományos műsorszolgáltatókat. Mindenesetre a konkurenciának reagálnia kell az új formátumra. Az újonnan megnyílt piacra az Amazon és a Microsoft is kész lecsapni. Tavaly az USA-ban a VoD szolgáltatások 4,2 milliárd dollárt termeltek. Kelet-Európa mutatói egyelőre nem közelítik meg ezt a szintet, ám az elemzők 89 százalékos növekedést jósolnak a térségben.

A piac jelenlegi szereplői közt vannak a network csatornák, a YouTube, a kábeltársaságok, a fizetős csatornák és az Apple. A network csatornák továbbra is meglehetősen erősek, a piac fontos szeletét birtokolják, miközben viszonylag drága tartalmat szolgáltatnak. A Google tulajdonában levő YouTube hamarosan eredeti tartalomszolgáltató lesz. Nem kizárt, hogy a saját felületén fizetett csatornákat is indít a közeljövőben. Eközben olyan cégek, mint a Marker Studios és Fullscreen saját csatornákat és hálózatokat fejleszt a YouTube-ra.

A hagyományos tévécsatornákhoz hasonlóan a kábeltársaságok ereje is megmaradni látszik. Azonban ez a piaci szegmens sem tekinthető statikusnak. A Comcast az utóbbi időben szerezte meg a NBC-t a General Electrictől, ezzel pedig a piac legerősebb tagja lett. A kábeltelevíziós iparágban jelenleg talán egyedül a Googel Fiber tekinthető potenciális versenytársának.

A nappali mint csatatér

A hagyományos fizetett prémium csatornák eközben továbbra is gyártják sikeres sorozataikat, például az HBO a Trónok harcát vagy a Showtime a Homelandet. Az HBO-nak saját tartalomközvetítő applikációja is van (HBO GO), melyről könnyen elképzelhető, hogy a Netflix kihívója lehet, habár jelenleg csak az előfizetők vehetik igénybe. A piac utolsó szeplőjét egyelőre csak találgatások övezik, de egyes források arra engednek következtetni, hogy az Apple saját tévécsatornát indít. Jól látszik, hogy jelenleg meglehetősen kusza a piac. Egy dolog azonban biztos: a nappalink hamarosan egy gyorsan fejlődő csatatér helyszínévé válik.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?