A múzeumok éjszakája 2009

<p>A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) moszkvai határozata szerint 1978 óta május 18. a múzeumok nemzetközi napja.</p>

Idehaza kezdetben csak a főváros, idővel pedig a vidéki nagytelepülések múzeumai is csatlakoztak ahhoz az európai világvárosokból indult kezdeményezéshez, amelynek értelmében ehhez a nemzetközi naphoz kapcsolódva megrendezik Amúzeumok éjszakája elnevezésű projektet.

A múzeumok éjszakája francia „találmány”, a francia kulturális minisztérium indíttatására az Európa Tanács védnöksége alatt 2005-ben tartották meg először A múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényt, amely később összeurópai eseménnyé fejlődött. Az évek óta sikerrel zajló eseménynek a célja, hogy minél több látogatót vonzzanak be ezen a napon a múzeumokba és a galériákba, s ezzel népszerűsítsék ezeknek az intézményeknek a tevékenységét (akit a múzeumok éjszakáján sikerül bevonzani egy-egy kiállításra, az valószínű más alkalmakkor is figyelmesebb lesz a múzeumi és galériákbeli bemutatókra).

A múzeumok éjszakájának hozadéka lehet az is, hogy az emberek – az eseményhez csatlakozó intézmények programjai, aznapi kínálata révén – közelebbről megismerik a múzeumok és galériák tevékenységét, jobban belelátnak munkájuk menetébe, felismerik, hogy ezek nem csupán „konzerv” intézetek, hanem élő alkotóhelyek, ahol a munkatársak változatos munkát végeznek ahhoz, hogy a látogatókhoz eljuttassák a kulturális értékeket. Az effajta közelebb kerülést segíti az a lehetőség, hogy egyes múzeumok holnap lehetőséget teremtenek arra, hogy az érdeklődők betekinthessenek a „kulisszák” mögé is, egyebek közt beléphessenek a látogatók előtt máskor elzárt műtárgyraktárakba, megforduljanak a restaurátorműhelyekben, s nem utolsósorban szakmai tanácsadásra is lehetőség nyílik.

A múzeumok hosszú éjszakája ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a csatlakozó kiállító helyiségek meghosszabbított nyitva tartással, éjfélig (az utolsó belépés 23.00) kínálják állandó és időszaki kiállításaikat, hanem pluszként különféle kísérőprogramokat is szerveznek a filmvetítéstől kezdve a zenei prezentációkig, továbbá tárlatvezetéseket és olyan élő programokat kínálnak, például alkotóműhelyt indítanak, múzeumpedagógiai alkotótevékenységre teremtenek lehetőséget, ahol főleg gyerekek próbálhatják ki magukat különféle művészeti területeken, szakemberek vezetésével. Idehaza holnap több városban, nyolcvan múzeumban és galériában várják éjszakába nyúlva a közönséget. A fővárosban a már megszokott múzeumokhoz és galériákhoz a Szlovák Képzőművészeti Unió is csatlakozott, amely egyebek közt szakmai vezetéssel az egykori Umelecká beseda épületét is bemutatja az érdeklődőknek. Újdonságként nyitja meg ajtaját A múzeumok éjszakáján az Aréna Színház is, pontban éjfélkor kínál művészeti élményt a Perfect Days című előadással ugyanazért a jegyért, amelyet valamely múzeumban, illetve galériában váltottak meg – természetesen helyfoglalás szükséges.

Apropó, jegyváltás. Holnap egyetlen helyen elég megváltani a belépőt 1,5 eurós áron, amely a többi csatlakozott intézménybe is érvényes.
Az egyes múzeumoknak és galériáknak a szombati eseményhez kapcsolódó részletes programja a www.muzeum.sk honlapon is megtekinthető.

Pozsony kívül említsük meg Dunaszerdahelyt is. A Csallóközi Múzeum A múzeumok éjszakája alkalmából ingyenes lehetőséget kínál kiállításainak megtekintésére holnap 10-től 19 óráig, vasárnap 10-től 22 óráig. Holnap 19 órakor kezdődik Nagy Iván etnológus előadása Vámbéry nyomdokain – Új eredmények címmel. Az előadást követően 20.30-kor kezdődik a Noisecut együttes koncertje – fellép az In:Formation együttes is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?