A jövő olvasóinak behálózása

ddd

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy gyerekeknek verset írni komoly kihívás. Nagy költőink közül sokan belebuktak, mert túlságosan gügyögősre fogták, vagy az elfogult szülő, nagyszülő szólalt meg bennük – de egyéb buktatói is vannak a műfajnak. Z. Németh István szerencsére valamennyit ügyesen kikerüli.

Ez a tizenharmadik gyerekeknek szóló műve, azon belül a kilencedik gyerekverskötete, amelynek pont holnap lesz a bemutatója Dunaszerdahelyen. Szerintem a legrizikósabb célcsoportnak szól, azoknak, akik kinőttek már a mondókákból, és nem elégszenek meg azzal, ha valaminek jó a ritmusa, és érdekes szavak, valamint csengő rímek is vannak benne. Ők már összefüggéseket keresnek, történetet várnak, díjazzák a szellemességet, örülnek a humornak, de azonnal kiszúrják az erőltetett poénkodást, illetve azt, ha a szerző töri az ő nyelvüket.

A harmadikos, negyedikes gyerekek nyelvét nem könnyű beszélni, mert ők pont félúton vannak a mesék és a valóság között. Még elfogadják a beszélő állatszereplőket, de már stop-motion videókat csinálnak a telefonjukkal, hogy egy családból vett példát mondjak… És ebben az életkorban dől el, szeretni fogják-e később is a verseket.

Z. Németh István mindent megtesz a jövő versolvasóinak kinevelése érdekében, méghozzá rendkívül szórakoztató módon. Kreatív szójátékokat vet be, meglepő rímekkel operál, összekacsint a srácokkal, szépen bevonja őket ebbe az érdekes, vonzó világba. Mintha az üzenné: látjátok, ilyen jó móka a versírás!

A kötet az egyik legjobb darabbal kezdődik, amely a Tintapacák címet viseli. Ez akár egy felnőtt vers címe is lehetne, ha ne egy olyan pacák kalandjait részletezné, aki tintából van. Vicces egy figura ez: csetlik-botlik az embergyerekek között, akik rádöbbennek, hogy sok mindenben hasonlít rájuk.

Bence egy pár tintapacát/vegyen észre majd az ingén: / „Jé, hát ő is ügyetlenke, /maszatolgat éppúgy, mint én!” /„Az arca is kicsit pöttyös!” – lepődjön meg Kovács Ernő. „Hát nem csak az én arcomon díszeleg pár makacs szeplő?”

A következő vers (Ébresztő) arról a pár percről szól, amikor reggel az iskolás picit visszaalszik, amíg meg nem szólal másodszor is a kíméletlen tücsökciripelés a telefonból. Mindenki számára ismerős alapszituáció, jól elkapott álomfoszlányok felvillantásával: „Hadd legyek kicsit még kapitány, /ringasson Vág, Duna, Balaton, /hadd rúgjam gyorsan be azt a gólt, /száguldjon velem a bicajom.”

A harmadik (Haszontalanságok) olyan, mintha Alanis Morissette gyerekekre szabta volna az Ironic című dalt. „Van oly tablettám, mely erőssé tesz, /annyira, hogy hegyeket mozgathatok, /itt lapul a legbelső zsebemben, /kár, hogy egy nagy síkság közepén lakom.”

A negyedik Weöres Sándor Bóbitájának huszonegyedik századi változata: „Józsika, Józsika lájkol, /Rátapad újra a netre, /Béla-hadak bejelölve, /Jóska-hadak kiszemelve.” A ritmusképlet ugyanaz, de néhol még a szavak hangzása is, úgyhogy a kis olvasók hamar felismerik a költői poént.

És így vehetném sorra őket szépen egymás után, ha kihajtogatható lenne ez az újságoldal – de hát nem az. A kötet versei három ciklusra oszlanak, az első (Tintapacák) témáit illetően rendkívül színes és változatos, tele van fura szituációkkal, játékossággal. A második (Merre jár a nyár?) már jobban behatárolható: főleg az évszakokról szól. De a jellegzetességek mellett (hóember, téli álmot alvó medve, tanévnyitó, kánikula, őszi szél) meglepő fordulatok és szócsinálmányok is felbukkannak a versekben. Itt van mindjárt a Hővihar: „Ha azt mondod, hogy /nincs elég meleg, /markolj fémkilincseket, /napozz rozsdás bádogtetőn, /szörfözz hőhullámokon /.../ találkozz Hőfehérkével, /jókora hőembert építsetek /hőgolyózzatok gondtalan”. Az Időjárás című versben pedig minden jól összekavarodik, „A folyosón szél fúj, /szobámban dörög, / konyhánk csupa villám, /fiókom zörög” – vagyis a kinti természet hirtelen betódul a lakásba, ezzel új dimenzióba kerülnek a megszokott képek.

A harmadik ciklus (Ezt jól kifogtuk) teljes egészében a halakról szól, mintha egy rímes biológia-tankönyv egyik fejezete lenne. Bevallom, annyi ismeretlen halfajtával találkoztam itt, hogy csak kapkodtam a fejem. (balin, durbincs, fejes domolykó, küllő, szélhajtó kösz), és mindegyikről megtudhattam egyet s mást (hol él, mivel táplálkozik, hogy néz ki stb.) persze játékosan elemelt formában. „Testem lapos, igen magas, /a súlyom egy kilogramm /ha ráérek, csak azt lesem, /beetetés mikor van.” (Dévérkeszeg)

Száz szónak is egy a vége: ez a tartalmas, szórakoztató, vagány, tetszetős könyv (külön örülünk annak, hogy Rácz Noémi ismét magyar mesekönyvet illusztrál) képes meghódítani a célközönségét, feltéve, ha a srácok hozzájutnak. Szurkolunk a kiadónak ezerrel, és reméljük, hogy Kassára, vagy Királyhelmecre is eljut ez a kötet. A dunaszerdahelyieknek (mint mindig, most is) könnyű dolguk van e tekintetben, holnap akár dedikáltathatják is a szerzővel a Buena Coffee House-ban, ahol 18 órától dupla gyerekkönyv-bemutató kezdődik. A Csillag voltál álmomban mellett egy másik művet, Póda Erzsébet Cseperke című mesekönyvét is meg lehet ismerni.

Mindkét kötet a Vámbéry Polgári Társulás gondozásában látott napvilágot.

ddddd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?