Rossi nem kezd őrült kísérletezésbe Koszovó ellen

VargaBarna.török

A magyar labdarúgó-válogatott kedd este története során először mérkőzik meg Koszovóval. Marco Rossi ezzel a találkozóval beéri Mészöly Kálmánt a szövetségi kapitányok rangsorában.

A magyar védelemből a törökök elleni találkozón sem hiányzott Lang Ádám, aki 2021 szeptembere óta a nemzeti csapat minden mérkőzésén pályára lépett. A mai találkozót megelőző sajtótájékoztatón erről is kérdezték a 66-szoros válogatott futballistát. „Van bennem egy belső erő, hogy amikor nem érzem feltétlen olyan jól magam, akkor is összeszorítom a fogam. Sok akadályba ütköztem már, de mindig leküzdöttem őket, kitartó voltam. Azt hiszem, ez a sorozat is javarészt ennek köszönhető a tehetségem és a szükséges intelligenciám mellett, aminek köszönhetően ezt nem tékozoltam el és jóra fordítottam. Örülök, hogy a szakmai stáb is úgy ítélte meg, hogy megérdemeltem a lehetőségeket. Már gyerekként is lejátszottam a képeket a fejemben, hogy milyen lenne majd a válogatottban játszani. Hosszú ez a tíz év, de élveztem minden pillanatát és amíg lehet, szeretném ezt folytatni – válaszolta Lang, akit az újságírók emlékeztettek arra is, hogy 2014 májusában mutatkozott be címeres mezben. – Kielemeztük a meccset és kaptunk visszajelzést, hogy mi az, amire oda kell figyelni. Hosszú idő után találkoztunk most újra, talán ezért is kellett egy kis idő mérkőzésen belül is, hogy a szükséges automatizmusok úgy működjenek, ahogy korábban. Ettől függetlenül stabilak, szervezettek voltunk, és a legfontosabb, hogy amikor nem feltétlen megy jól a játék, akkor is tudunk erre megfelelően reagálni” – utalt a törökök elleni, helyenként döcögő játékra az Omonia Nicosia védője.

A papíforma szerint Magyarország a találkozó egyértelmű esélyese, és nem csak azért, mert Szoboszlai Dominikék 13 mérkőzés óta veretlenek. Míg a magyarok a FIFA világranglistáján a 27. helyen állnak, addig Koszovó csupán a 102. helyet foglalja el. Ráadásul a balkáni állam válogatottja fennállása során még nem ért el komoly eredményt. Bár hozzá kell tenni, hogy a Nemzetek Ligája D divíziójából már az első kiírásban, 2018-ban sikerült feljutniuk a C-be, ahol legutóbb az északíreket és Ciprust megelőzve maradtak bent. A válogatottjukban találni olasz, spanyol és német élvonalbeli futballistát is, míg edzőjük a Sturm Grazzal osztrák bajnok és kupagyőztes, az osztrák válogatottat is irányító német Franco Foda. Pénteken Koszovó is lejátszotta első idei mérkőzését, és a magyar válogatotthoz hasonlóan 1:0-ra győzött, igaz, ők idegenben, Örményország vendégeként léptek pályára.

Marco Rossi eddig 60 alkalommal ült már a magyar válogatott kispadján (30 győzelem, 14 döntetlen, 16 vereség), és a koszovóiak elleni mérkőzéssel beéri az örökranglista harmadik helyén álló Mészöly Kálmánt. „Ismerem a pályafutását és tisztában vagyok vele, hogy milyen tiszteletet vívott ki magának. Óriási büszkeséggel tölt el, hogy utolérhetem őt. Fellépek a dobogóra, ahol olyan legendák mögé érek oda, mint Baróti Lajos és Sebes Gusztáv. Nem szeretném magamat hozzájuk hasonlítani, de megtisztelő, hogy megközelítem őket – beszélt sikeres elődeiről a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakember, aki persze az ellenfélről is szót ejtett. – Vannak náluk is rendkívül jó technikai adottságokkal rendelkező játékosok, de ami a játékosok minőségét illeti, nem közelítik meg a svájciakat és a játékstílusuk sem hasonló. A koszovóiak közvetlen futballt próbálnak játszani” – mondta Rossi arra a felvetésre, hogy az Eb-ellenfél Svájc koszovói gyökerű futballistái kapcsán lehet-e hasonlóságot felfedezni a két válogatott között. Rossi elmondta, hogy ki fog próbálni játékosokat a találkozón, de igyekszik elkerülni a felesleges kísérletezéseket, és a cél, hogy mérkőzésről mérkőzésre fejleszteni tudja a csapatát.

„Még fogalmam sincs, hogy az Eb-n ki lesz az első számú kapusunk. Nem szabad elfelejteni, hogy Dibusz milyen jól teljesített a válogatott kapujában is az elmúlt évben. Így Gulácsi pénteki teljesítménye után is sok minden szól Dénes mellett. Nem megbántva a Ferencváros szurkolóit, de ha összehasonlítjuk csapatukat a lipcseiekével, akkor érződik, hogy két különböző minőségről van szó. Ha viszont a két kapust nézzük, akkor azonos minőséget képviselnek. Vannak dolgok, amiben az egyik, vannak, amiben a másik jobb. Fenntartanám magamnak a jogot, hogy az Eb előtti utolsó pillanatban döntsem el, melyiküket játszassam. Ez nehéz döntés lesz. Bár azt kívánom, hogy ugyanilyen nehézséggel szenvedjek minden poszton. A szurkolókat is szeretném megkérni, akikről tudjuk, mennyire szenvedélyesen támogatnak minket, hogy ne álljanak egyik vagy másik kapus mellé, mert mindannyian ugyanazért küzdenek, küzdünk. Akármelyikük is véd, kérem a szurkolókat, hogy támogassák őt” – zárta a sajtótájékoztatót Marco Rossi.

A Puskás Arénában 19 órakor kezdődő találkozót, amelyet az M4 Sport élőben közvetít, a román Ovidiu Hategan vezeti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?