CD-n is megjelentek Szarka Gyula betétdalai

ddd

Isten komédiása címmel megjelent CD-n az Assisi Szent Ferenc életéről készült színdarab zenei anyaga. A dalok zenéjét Szarka Gyula szerezte Katona Imre azonos című darabjához.

A misztériumjátékot 2022-ben az Esztergomi Várszínházban mutatták be és Sopronban is játszották. Az előadás a kereszténység egyik legnagyobb hatású alakjának életét, cselekedeteit, gondolatait dolgozza fel. „Pataki András rendező a Covid idején kért fel, hogy írjak zenét a készülő darabhoz. Az akkori szürreális időkben, ahogy belemélyedtem a szövegkönyvbe, felerősödtek bennem azok a gondolatok, hogy nem az anyagiak hajszolása, a kapzsiság, a telhetetlenség visz minket előre, hanem a türelem, a szeretet” – mondta Szarka Gyula a budapesti sajtótájékoztatón.

A Ghymes együttes egyik alapítója hangsúlyozta, nem szomorú történetről van szó – a színdarab és a dalszövegek a szeretetről, nyitottságról szólnak. A zene írásakor sok orgonát használt, amely a 13. században, Assisi Szent Ferenc korában is jellemző hangszer volt, de a mai korhoz is kapcsolódik.

Az Olaszországba emigrált Katona Imre több mint 30 éven át dolgozott a darabon. „Véletlenül tévedtem Assisibe, ahol csodálatos táj fogadott. Szent Ferenc végtelenül szerette a teremtett világot, ezt tükrözi a Naphimnusz is: a zsoltárt, amely az Úr teremtményeiről szól, rögtön elkezdtem lefordítani.”

A tervek szerint a darabot 2026-ban a budapesti Újszínházban, új szereplőgárdával ismét közönség elé viszik, Assisi Szent Ferenc halálának 800. évfordulója alkalmából. A CD-n a Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában bemutatott előadásból Papp Attila, Kósa Zsolt és Horányi László is énekel, mellettük Csiba Júlia népdalénekes, Szarka Gyula, Farnbauer Péter és Szokolay Dongó Balázs adja elő a dalokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?