Vélemény

Variációk adóreformra

Amikor Igor Matovič pénzügyminiszter bejelentette nagyszabású adó- és járulékreformjának néhány alapelemét, azt ígérte, hogy néhány heten belül a pénzügyminisztérium közzéteszi a reform részleteit is. Azóta semmi sem történt, a pénzügyminisztérium táján süket csend honol.
Dudás Tamás

2021. június 23. 11:42

Kotrha
Kotrha

Ezt a vákuumot használta ki a kormánykoalíció több pártja, hogy bemutassa saját reformelképzeléseit. Először az SaS ismertette saját családtámogatási tervezetét, majd múlt héten a Za ľudí is jelentkezett saját adóreformjával. A dolog pikantériája, hogy a párt fő gazdasági szakértője Tomáš Meravý, ő pedig egyben a pénzügyminiszer tanácsadója is. Ez viszont nem akadályozta abban, hogy olyan javaslatot készítsen, amely alapjaiban különbözik a pénzügyminiszerétől.

A Za ľudí javaslatainak kiindulópontja az, hogy Szlovákia versenyképessége egyre gyengül, ez már a járvány előtti gyengébb gazdasági növekedésben is megmutatkozott. Ezért a javaslatok egyértelműen a vállalkozói szférát célozzák. A központi elem a társasági nyereségadó csökkentése 19 százalékra, és a munkáltatók által fizetett szociális járulékok 1 százalékpontos csökkentése. Ehhez jön még a kutatás-fejlesztés támogatása gyorsított adóleírás segítségével.

Az adócsökkentés költségeit a Za ľudí szakértői 710 millió euróra becsülik, ezt az adókivételek eltörlésével, a dohánytermékek adójának további növelésével és a vagyonadók növelésével ellensúlyoznák.

Igor Matovič javaslatával szemben a Za ľudí tervei túlzottan vállalkozó-központúnak tűnnek, de a javaslat logikája az, hogy a vállalati versenyképesség javulása gyorsabb gazdasági növekedésben, új munkahelyekben és bérnövekedésben fog megmutatkozni, és ezáltal a pozitívumok az átlagpolgároknál is megjelennek. Ez nem alaptalan elképzelés, a 2004-ben lebonyolított adóreform is hozzájárult a gazdasági növekedés dinamizálásához az azt következő években. A világgazdaság azonban sokat változott azóta, és kérdéses, hogy Szlovákia meg tudná-e ismételni a nagyszabású, külföldi zöldmezős beruházások által támogatott gyors gazdasági növekedést. Az viszont tény, hogy jelenleg Szlovákiában a legmagasabb a társasági nyereségadó a közép-európai régióban.

Szakmailag a Za ľudí adóterveinek tehát van értelme, de az igazi kérdés az, hogy van-e elegendő politikai ereje a pártnak, hogy ezekből valamit becsempésszen a pénzügyminisztériumban készülő adóreformba. A vállalkozókat érintő adócsökkentéseket támogathatja a liberális SaS, de az OĽaNO-nál ez jelenleg nem túl valószínű. Ugyanúgy érvényes azonban, hogy Matovičnak is szüksége lesz a koalíciós partnerek támogatására az adóreform elfogadásához. Ennek papírra vetett formáját még a pénzügyminisztériumon kívül senki sem látta, de az SaS és a Za ľudí is jelezte, hol vannak a vörös vonalak, amelyeket nem hajlandók átlépni.

Továbbra is érvényes, hogy a tárgyalási alap a pénzügyminisztérium által kidolgozott adóreform lesz. Reméljük, hogy a részletei mihamarabb nyilvánosságra kerülnek, ugyanis ha már 2022-ben be akarja a kormány vezetni, akkor lassan kezd kicsúszni az időből.

Ennek tükrében a Za ľudí javaslata feleslegesnek tűnhet, de nem teljesen az. Végső soron a koalíciós partnereknek szánt jelzésként lehet értelmezni, mely jól tükrözi a párt várható pozícióját a koalíciós egyeztetésben. Egy sikeres adóreformhoz mindegyik kormánypárt támogatására szükség lesz, ezért az OĽaNO-nak a kisebb koalíciós partnerek elképzeléseit is figyelembe kell vennie.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

tornado
Frissítve

Tornádó csapott le Szlovákiában (VIDEÓ+GALÉRIA)

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.