Vélemény

Válságkertészet

Öreg vagyok én már ehhez – támasztotta hátát Bandika a veranda korlátjának.
Veres István

2019. augusztus 19. 10:00

A kizöldült zöld sziget 

Mihez? – kérdezte Ervin. Hagyom az egészet a francba – folytatta Bandika, és lepöccintett a korlátról egy megszédült darazsat. A rovar éppen egy pocsolyába esett. 

De hisz nem is csinálsz semmit. Munkanélküli vagy, meg rokkant, itt ténferegsz egész évben a faluban – jegyezte meg Ervin. Hát ez az – nyúlt a zsebébe amaz a cigarettás dobozért. Kinyitotta, és üres volt. Hát ez meg mi? Én nem szoktam üresen visszatenni a cigis dobozt. Biztosan az inverz görbe miatt van, jelentette ki Ervin, majd hozzátette, az inverz kötvénypiaci hozamgörbe a múlt hét második felében olyan értéket mutatott, amely gazdasági visszaesést jelez az Egyesült Államokban. 

Kit érdekel? Attól még nekem le kell kaszálnom az udvart – telepedett a lépcső szélére Bandika. Ervin hozzátette, hogy az elmúlt ötven évben ez a görbe az összes amerikai recessziót előre jelezte, ezért lehet készülni az új gazdasági válságra. Sok nagy cég már most elkezdett az év első felében jóváhagyott terveket felülírva nem kifelé, hanem befelé tervezni. 
Bandika továbbra sem tudta, mihez kezdjen az értékes információval. Tegyek el kétszer annyi befőttet télire, mint tavaly, vagy mit csináljak? Ebben a faluban minden úgy néz ki, mint negyven évvel ezelőtt. Éppen ezért jár ide annyi turista. Talán nem is baj, ha ugyanígy marad minden. Ervin szerint viszont a válság talán abban mutatkozik meg, hogy kevesebb turista fog jönni. Bandika szerint ez illogikus, hiszen a válságban kevesebb a munka, tehát az embereknek több a szabadidejük. Vagyis több idejük jut pihenésre. Úgyhogy ő a maga részéről a következő válságtól fellendülést vár. Nálunk a válság hatása lesz inverz, azt jósolja a térdízületem – nyújtott Ervin felé egy újonnan feltépett cigarettásdobozt. Minek kínálsz meg mindig, ha tudod, hogy nem dohányzom? – kérdezte Ervin. Bandika széttárta karjait – mert ezt diktálja az illem. Kilátásba helyezte továbbá, hogy ha a válság kemény lesz, leszokik a cigarettáról. És mire költöd a megspórolt pénzt? – kérdezte Ervin.

Megveszem neked Grönlandot. Igaz, hogy Donald Trump akarja megvenni, a dánok meg nem adják, de majd én rálicitálok – így Bandika. Szerinte ugyanis a következő harminc–negyven évben jó kis biokertészetet lehetne ott létesíteni, hisz a terület műtrágyát, gyomirtót, sem permeteket nem látott, és addig biztosan leolvad róla a jég. De addig még sok a tennivaló. Ervin helyeselt: menjünk is a dolgunkra, mert mindjárt itt a karácsony.
 

A szerző a Vasárnap munkatáska

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Idén sem lesz kiegyenlített költségvetés

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?