Vélemény

Ünnepi pótmegoldások

Hőkezelt hőlégballonok haladtak át a horizonton, amikor Bandika és Ervin észrevette, hogy a horizonton hőkezelt hőlégballonok haladnak át. Tetszik látni? – engedte le távcsövét Bandika.
Veres István

2020. április 8. 16:36

Ünnepi pótmegoldások
Kép: Cartoonizer

Tetszem – hümmögte Ervin. Mi lehet ez? Frontátvonulás? Vagy megint mennek a NATO-gépek a Balkánra? Dehogy, azt éjszaka szokták, sziszegte Ervin. Az igaz, ütötte le a hamut Bandika. És azt tetszett hallani, hogy megfordult a történelem? – kérdezte. Mert? Mi van? Hát az, hogy ezer éve még a katonák hajtották a népet a templomokba, most meg katonák fogják megakadályozni a húsvétot.

Mindenki csak a saját járásában járkálhat, de locsolkodni nem tanácsos ott sem, hiszen a vírus cseppfertőzéssel terjed. Ervin bólintott: ez logikus, de mit tegyen, aki nem ismeri a járást? Mármint a saját járását, és csak a szomszéd faluba akar átmenni, de az már egy másik járás. Azért a szomszédokat meglocsolhatjuk, jegyezte meg Bandika. Ervin nem értette. Hát slaggal – csapott a térdére Bandika. Úgy is mindenki a kertben lesz, hát a kerti slaggal húsvéthétfőn szépen át lehet fecskendezni. Amikor mi locsolkodni jártunk iskolás korunkban, bizonyos házaknál már a kapuban a kezünkbe nyomták a kerti slagot, jelezve: kölnivíz helyett inkább azzal próbálkozzunk, nem hogy még valaki hervadásnak indul az év folyamán. De mit tegyen, akinek a slagja nem rendelkezik akkora hatótávolsággal, mint amekkora a meglocsolandó személytől elválasztja? Milyen megoldást kínál erre a huszonegyedik század? Hát… vakarta a fejét Bandika, alighanem a házhoz szállítás lesz a jó választás. Biciklis futárral vizet küldünk a lányos házhoz és a címzett feladata lesz, hogy a kapott vizet valamilyen formában magára öntse, illetve az ünnepi rituálét valakivel elvégeztesse. Ervinnek nem tetszett az ötlet. Le vagyunk mi maradva, kedves kuzin, nagyon le. Romániában ugyanis már nemcsak az ebédet, de a szellemi táplálékot is házhoz szállítják.

Az ortodox egyház bizonyos régiókban leleményes pótmegoldásokat foganatosított a húsvét becsületét megmentendő. Bukarestben és Neamț megyében a szentek csontjait például kisteherautóval hordják körbe, hogy a templomlátogatás lehetőségétől megfosztott hívek a karanténban is érezhessék az ereklyék simogató közelségét. A Szatmár megyei Túrvékonya település ortodox parókiája meg azzal a forradalmi ötlettel állt elő, hogy ételhordókban házhoz viszik az áldozók eledelét. Elég kiállni egy gyertyával a kapuba, a pópa fékez, letekeri az ablakot, kiadja a Daciából Krisztus testét, aztán pöfög is tovább. A húsvéti kosarak szentelését pedig úgy oldják meg, hogy a hívek bepakolják a szentelni valót az autójuk csomagtartójába, melynek fedelét nem csukják le. Elpöfögnek a templom felé, ahol a pópák már várják a nyitott csomagterű kocsikat, és tisztes távolból feléjük lóbálják a szenteltvizes buzogányt. Ráadásul bónuszként egyúttal az autókat is megszentelik. Sajnos mifelénk a házhoz szállítás a szellemi táplálékra még nem vonatkozik, konstatálta Bandika, és elpakolta a távcsövet. Van tehát hová fejlődnünk.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.