Vélemény

Test(kép)zavar

Tökéletes csak az elfogadás vásznán létezik.
author
Károly Zsolt

2022. augusztus 11. 19:17

elhízás k
- Fotók: Tóth Attila

A testképzavarról nagyon kevés szó esik, noha a legtöbb fiatalt vagy épp fiatal felnőttet fenyegeti a kialakulása. Nem mondhatjuk azt, hogy feltétlen kikerekedik, viszont a közösségi média és a felelőtlen internethasználat következménye a kezdetleges testképzavar lehet. Észrevettük vajon?

A testképzavar önmagában egy elég súlyos betegség. Az egész valahol ott kezdődik, hogy az adott illető elégedetlen lesz a külsejével, torznak és visszataszítónak tartja magát, miközben ennek nincs valóságalapja. A kigondolt hibákat állandóan ellenőrzi, úgy véli, hogy gúnyolódnak rajta, másokat faggat az elváltozásokról. Alacsony lesz az önérzete, magányossá válik, folyamatos szégyenérzet kezd kialakulni, s netán még plasztikai beavatkozásra is sor kerül. Szélsőséges esetben olyan súlyossá válhatnak a tünetek, hogy ez a magánéleti és a munkahelyi kapcsolatokra is kiterjedhet, illetve negatív öngondoskodásig fajulhat. Természetesen erre is van gyógymód a megfelelő helyeken.

Esetünkben még nem kell kimondottan ilyen súlyos szövődményekre gondolni, de lesznek más típusú problémák, amik aggodalomra adhatnak okot. A social media manapság nemcsak a kapcsolattartás alappillére, hanem egy egész emberiséget formáló kultúrdiktatúra, amely szemünk elé tárja a hamis valóság mézes-mázas csokoládéját. Aggódásom célkeresztjében a fiatalok közössége áll, akik belecsöppenhetnek az ideálok világába. A számtalan fotó, videó és egyéb bejegyzés egyaránt érinthetnek fiúkat és lányokat, akik majd a valódi szituációkban nem tudják, mitévők legyenek, ha…

Kezdésként a vita tárgya az is lehetne, hogy miért engedi a szülő, hogy azokat a bizonyos oldalakat görgesse, vagy egyáltalán a rendszer miért engedte regisztrálni. Felesleges problémafelvetések, amelyeket nem tudunk megoldani. Regisztrálni fog, a képeket és a videókat nézegeti, a tiltott oldalakra rákeres, akkor is, ha azok felnőtteknek szólóak lennének. Ezzel még mindig nem lenne akkora baj, viszont már sok esetben nem a valóságot tükrözik. A modellekről, az influenszer szakmában tevékenykedő emberekről, a pornográfia világában élőkről nem a teljes valóságot kapjuk. Ha nem az igazi oldalát tapasztaljuk meg az életnek, és túl sokáig maradunk a social media/felnőtt tartalmak csapdájában, akkor szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy tapasztalás nélkül a valódi ingerek másként fognak hatni a szervezetünkre.

Egy fiatal férfit az állandósult női modellek követése kizökkenthetik a valóságból és csalódottság fogadhatja az első tapasztaláson, hogy ez mégsem olyan. Illetve teljes mértékű depresszióba is sodorhatják a különböző férfi modellek – mivel ő nem úgy néz ki, mint a… –, pedig a korában hozzá illő lányok értük epekednek. Az ifjú hölgyek esetében sem lesz szerencsés, hogy ha sokadik alkalommal is lekapcsolják a lámpát, mert nem tudják magukat elengedni, vagy épp folyamatos szégyenérzetük lesz azért, mert nem tudnak megfelelni a kultúrdiktatúrának. Az első néhány együttlétnél a férfi merevedési zavart tapasztalhat, mert a társával nem azt kapja, amit a filmekben látott. S ez még csak a kezdet… Függőségek, depressziós tünetek, okfejtések, veszekedések, szakítások, megtört kapcsolatok és örökös keresés a tökéletes után, amelyet a képernyőn keresztül kapunk. Tökéletes csak az elfogadás vásznán létezik.

Hol a határ? Nincs, talán nem is volt. Magunk szabjuk meg őket, illetve mi állítjuk fel az akadályokat az alapján, hogy mennyire széles körű az ismeretünk a témáról. A megoldás kulcsa tehát a kommunikáció, tapasztalás és azoknak a megosztása egymással.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.