Vélemény

Semmi pánik, csak nyomást gyakorlunk

A múlt hét gazdasági vonatkozású eseményeire visszatekintve az embernek olyan érzése támadhat, hogy jelenleg két szlovák gazdaság létezik.
author
Dudás Tamás

2022. október 5. 07:30

heger oľano
- Szlovák Kormányhivatal

Az egyik ugyan enyhe gazdasági visszaesés felé tart, de a nagyfokú világgazdasági bizonytalanság ellenére sem tűnik igazán aggasztónak a jövője. Van azonban egy másik szlovák gazdaság is. Egy olyan, melyet a magas energiaárak gazdasági összeomlással fenyegetnek. Míg az egyik gazdaság képe a pénzügyminisztérium és a Szlovák Nemzeti Bank legújabb előrejelzéseiből alakul ki, a másik gazdaságról Eduard Heger kormányfő beszélt a Financial Times gazdasági napilap riportereinek. Az átlagember ezek után joggal kérdezheti: hogy akkor most készüljön-e a gazdasági összeomlásra, vagy azért mégsem annyira állnak rosszul a dolgok?

Nyilván, manapság semmi sem biztos, de állíthatjuk, hogy a szlovák gazdasági elemzők előrejelzései pontosabb képet festenek a szlovák gazdaságról, mint a kormányfő nem kissé apokaliptikus hangvételű kijelentései. Jó híreknek ugyan híján vagyunk, de 2023-ban még a Szlovák Nemzeti Bank pesszimistább előrejelzése szerint is csak 1 százalékos GDP-visszaeséssel kell számolnunk. Hogy ezt perspektívába állítsuk, a 2009-es globális gazdasági válság idején a szlovák GDP 5,5 százalékkal esett vissza, és a jegybank elemzői szerint ilyen mértékű gazdasági visszaeséssel még akkor sem kell számolnunk, ha Oroszország teljesen leállítaná az Európába irányuló földgázszállítmányokat. Megnyugtató, hogy a szlovák munkaerőpiac az előttünk álló recesszió ellenére is stabil marad, és a munkanélküliség még a legpesszimistább forgatókönyvben sem haladja meg a 8,5 százalékot.

Ha hiszünk a gazdasági elemzőknek, akkor felvetődik az a kérdés, hogy miért választott Eduard Heger kormányfő ennyire kemény szavakat, amikor a szlovák gazdaság jövőjéről beszélt. A legvalószínűbb válasz az, hogy ezek a szavak nem a hazai közönségnek szóltak, hanem az Európai Bizottság képviselőinek és a nagy uniós tagországok vezetőinek. A szlovák kormányfő mondanivalójának ugyanis volt egy másik fontos része is, melyben a felvázolt gazdasági összeomlás elkerülésére a már korábban külföldre eladott villamos energia államosítását helyezte kilátásba. Az üzenet könnyen értelmezhető: ha az Európai Bizottság és az uniós tagállamok nem mozgósítanak elegendő pénzügyi forrást a szlovák gazdaság megsegítésére, akkor a szlovák kormány hajlandó sutba vágni az uniós szolidaritást. Ha esetleg Brüsszelben nem értették volna a célzást, Eduard Heger a biztonság kedvéért rámutatott arra az 5 milliárd euróra, amit Szlovákiának eddig nem sikerült lehívnia az uniós régiófejlesztési alapokból.

A kormányfő talán nem számolt azzal, hogy a Financial Timesnak tett kijelentéseinek ekkora sajtóvisszhangja lesz Szlovákiában is. Pedig számolhatott volna ezzel, az általa festett sötét jövőkép szöges ellentéte annak a megnyugtató hangnemnek, mely Eduard Heger médiafellépéseire általában jellemző. A szavakkal óvatosan kell bánni, a lehetséges gazdasági összeomlás képe egyrészt tovább gyengítette a lakosság már így is alig létező bizalmát a szlovák kormánnyal szemben, és friss muníciót adott a politikai ellenzék kormánykritikájához is. Jó okai vannak annak, hogy kormányfők rendszerint nem beszélnek országuk gazdaságának lehetséges összeomlásáról, a cél ugyanis a befektetői és a vállalkozói bizalom megerősítése, és nem ennek gyengítése. Hiszem, hogy Eduard Heger és tanácsadói tanultak a leckéből, és a szlovák kormány az elkövetkező hetekben inkább a magas energiaárak negatív hatásait tompító konkrét megoldások bemutatására fog koncentrálni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fd

Hamarosan a városok előtt kell hagynunk a dízelmotoros autókat?

Advent napi lakástűz Érsekújvárban

Advent napi lakástűz Érsekújvárban (FOTÓK)

gf

Vigyázzon! Komolyan pórul járhat autópályamatrica-vásárláskor!

benzin k

Alig fenntartható a magyar benzinárstop

Kamionba hajtott egy részeg autós, Somorján is két ezreléket fújt egy sofőr

Kamionba hajtott egy részeg autós, Somorján is két ezreléket fújt egy sofőr

részeg sofőr k

Épületnek hajtott egy részeg sofőr Ógyallán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.